2016. november 2., szerda

TARLÓS HIÁBA PRÓBÁLJA LEPLEZNI, DE PUSZTÍTÁST HOZ BUDAPESTRE

B1... BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.11.02.


Nemrég jelentette be Tarlós István, Budapest főpolgármestere, hogy 10 ezer fát ültetnek Budapesten. Az utóbbi évek tömeges fapusztulása és fakivágásai után ez új fordulatot jelenthet a szmogos levegőjű fővárosban. A terv azonban nem pótolja azokat az egészséges 100- 200 éves fákat, amiket a Liget Projekt keretében, vagy a Római parton fognak kivágni.

Az utóbbi évtizedek Budapestnek nem használtak, ha a levegő minőségét és az élhetőséget vesszük alapul. Míg Berlinben, vagy Bécsben, esetleg Prágában nem kell két sarkot sétálni, hogy jól gondozott parkba jusson és egészséges fákba ütközzön az ember, addig Budapesten a zöld zsebkendőnyi területen vegetál. Egyes számítások szerint 30 ezer fa hiányzik a fővárosból - és rengeteg park. 
 
Íme, a tökéletesen embertelen városfejlesztés képlete: 

1. Az összes kesze-kusza ingatlanfejlesztést kezd úgy, hogy kivágod az új, ill. felújítandó épület környéki fákat. Az építkezés végén néhány facsemetét ültetsz vissza és sorsára hagyod őket. (Elég megnézni az Egyetem tér környékét az ELTE jogi kara előtt: az autókat ugyan kitiltották, viszont nyáron meg lehet pusztulni hőségtől a térkő-sivatagban. Ugyanez a pusztítás várható most a Városligetben is.) 

2. Építsd az összes új ingatlant szélcsatornákba (Mammut, Aréna Pláza), nehogy a levegő cserélődhessen a város felett. A környezeti szempontokat hagyd ki az egész városfejlesztésből. 

3. "Ápold" a fákat láncfűrésszel, egy olyan Főkert segítségével, ahol alulfizetett, képzetlen embereknek a kezébe adod, hogy gallyazzanak. A fákat a mai napig úgy „ápolják”, hogy a Főkert néhány embere kimegy és nekiesik a láncfűrésszel. Aztán vagy túlélik, vagy nem. Pedig ezek a fák, főleg az idősebbek, tudnák hűteni az utcákat és megkötni azt az irgalmatlan mennyiségű szálló port, ami beférkőzik a tüdőnkbe és jelentősen megrövidíti az életünket. A légszennyezettség miatt a budapestiek átlagosan három évvel élnek kevesebbet, mint azok, akiknek egészségesebb levegő jut.

4. Támogasd a gépkocsiforgalom növekedését, szemben a tömegközlekedéssel és a biciklisekkel. Garantált az állandósuló szmog és dugó. Halogasd a dugódíj bevezetését. Pláne legyen sunyi a szmogriadó rendszere: nem kell elrendelni, ha egy napon belül javulhat a helyzet. Így alig-alig kell korlátozni az autóforgalmat, vagy szmogriadót elrendelni. (Kis szigorítás lépett életbe idén; de ez is csak a szigorításban lévő autók körét növeli, nem pedig a szmogriadó elrendelésének körülményeit módosítja.) 

5. Nincs szükség zöld fejlesztésekre: hagyd a Főkertet lerohadni, még véletlenül se legyen zöld koncepciód, vagy bármiféle olyan hivatali részleged, amelyik a természetes környezettel foglalkozik. Elég helyette megölelni  a Ligetvédőket, az jót tesz a PR-nak. (Vagy hülyének néznek.) 

6. Támogasd a környezetromboló megaprojekteket, mint a Liget Projekt, vagy a Római parti gát, ahol egészséges és idős fák ezrei pusztulnak el...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.