2016. november 23., szerda

UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOKBÓL ROMHALMAZ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.11.23.


Bedöglött projektek szegélyezik az utat, ami a hírhedtté vált rakamazi Teknősház és vízi tanösvény teljes kudarcához vezetett. Az elfüstölt százmilliók egy részéről pedig még a finanszírozó szervezet sem tud, a NAV Bűnügyi Igazgatósága viszont egy éve nyomoz utánuk.

A 2006-os önkormányzati választáson Rakamazon nagyjából ugyanaz történt, mint a települések többségén: a csalódott polgárok le akarták zárni a helyi elmúlt_nyolc_év-et, hogy valami egész más kezdődhessen el. A feladatra a Fidesz jelöltje, Farkas Ernő mutatkozott a legalkalmasabbnak: a szavazáson közel húsz százalékkal többen voksoltak rá, mint a korábbi, független polgármesterre. Farkas aztán nagy lendülettel neki is látott a munkának, és nyolc évig megállíthatatlanul dolgozott.

Intő jel lehetett volna

Működésének mintegy szimbóluma lehetne a városka ravatalozójának sorsa. Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács 2009-ben a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatását szolgáló alapból 20 millió forintot támogatást ítélt meg Rakamaznak új ravatalozó építésére, majd mintegy 8 millió forintot ki is fizetett előleg címen.

Az önkormányzat 2010 márciusában a kivitelezői munkák elvégzésre meghívásos közbeszerzést írt ki, melynek eredményeként a saját cégét, a Rakamazi Városüzemeltetési Nonprofit Kft-t bízta meg a munkával. De hiába a házon belüli megoldás, a nem túl bonyolult műtárgy nem készült el határidőre: a támogató szervezet visszavonta a támogatást, és a kifizetett előleget kamatostul visszakövetelte. Ez önmagában is csaknem 9 millió forint mínuszt jelentett a városnak, és ráadásul önerőből kellett befejezni az építkezést, ami még 2014-ben is tartott.

Csakhogy az önkormányzati cég ekkorra sajnálatos módon elvesztette a tőkéjét, és 100 millió feletti adósságot is felhalmozott, így 2014 áprilisában formálisan is csődbe ment. Így egy évvel később
kalapács alá került a ravatalozó, mivel az önkormányzat tulajdonrésszel fizette ki a saját kft-jét az elvégzett munkáért: ez a tulajdonrész cserélt gazdát az árverésen bruttó 2,1 millió forintért. Felelősségre vonás az ügyben nem történt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.