2016. november 23., szerda

PÁRKERESÉS ÉS ORSZÁGIMÁZS: ILYEN LETT A WELLHELLO-FILM

KÖTŐSZÓ
- EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: Kézdy Beáta
2016.11.23.


Magyarország egyik legkedveltebb, százezres Facebook-rajongótáborral rendelkező zenekara egész estés játékfilmet készített fiatalokkal, fiataloknak.
 
A  #Sohavégetnemérős – Történetek Wellhellora c. zenés mozi tulajdonképpen egy Magyarország-imázsfilmnek is beillene. Csodálatos légi felvételek Budapestről, a Balatonról, Veszprémből vagy Debrecenből, azonban a hat kisfilm valahogy inkább önmagában izgalmas, nem összefűzve. Akár hat ifis alkalom témáit is adhatnák a benne megjelenő problémák, mert ritkán látni ennyire jó hangulatú filmet a párkeresés nehézségeiről, a lezáratlan kapcsolatok terheiről, vagy a netes ismerkedés csapdáiról.
 
A zenés játékfilm hat különálló részből épül fel, melyek önmagában is megállnák a helyüket és mivel hangulatuk nagyon más, néha nem esik jól a váltás. Van benne nyári románc, és 25 éves barátnők párkeresési bakijai, de megjelenik a filmben a Facebook-generáció mindent dokumentáló, ezért sok veszélyt rejtő valósága is. De vegyük sorra a részeket. 

Kifejezetten jól sikerült kisfilm az első, a balatoni, az „Összebilincselt minket az élet” dalszövegrészlethez illesztve. Fiatalok, buli, egy fiút, és egy lányt a haverok összebilincselnek, lám mi lesz belőle? Még mindig remek a veszprémi szál is, ahol három teljesen különböző karakterű barátnő keresi a társát, és fut bele napjaink extrém férfifelhozatalába. A harmadik kisfilm a „boltban megpillantós”, de már az egész kapcsolatot fejben előre lepörgetős, szintén két remek alakítással (Hartai Petra és Orosz Ákos).
 
Az első három rész humora, ritmusa és hangulata után érzünk némi törést. A filmben megjelenik egy narrátor is, ami meglepő, hiszen eddig nem volt rá szükség. A „Mondd, hányadik igazi volt ez” Wellhello szövegrészletre épített kisfilmben a fiatal applikáció-fejlesztő történetét Hevér Gábor meséli, és bár maga a sztori fiatalos és nagyon is mai, mégis egészen eltérő világot mutat, mint az első etűdök. Ezután pedig következik egy még inkább különös történet. Talán a legfurcsább szál a debreceni, bár kiváló színészek (Sztarenki Dóra és Lábodi Ádám) játsszák, eltűnik az eddigi könnyed hangulat és humor, helyére belép egy bizarr érzés – megjelenik a zaklatás, a félelem, melyek bár életünk részei és jó is, hogyha szó esik ezekről egy fiataloknak szóló alkotásban, mégsem esik jól egy eddig szórakoztató filmben szembesülni ezekkel...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.