2016. december 14., szerda

BÚCSÚ ALEPPÓTÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2016.12.14.



A hosszú, és gyötrelmes küzdelem, amely egy kétmilliós várost számolt föl, tőlünk alig 2000 kilométerre, szabadságharcként kezdődött, de erre a nagyhatalmak beavatkozása miatt már alig emlékszik valaki. Bassár el-Aszad most apjához méltó mészárlást végez, hiszen alig foglalta el a várost, a bosszúhadjáratokról máris videók keringenek. Ahogy akkor is mindenki csöndben volt, amikor Hafez Aszad végzett Hámával, most is fülsüketítő kussolás fogadja mindezt. A pofátlanabbak még meg is ünneplik a gyerekgyilkosságokat mint a „terroristák fölött aratott győzelmet.” Keserű üdvözlet ez „szép új világunknak".

2016-os év egyik legnagyobb témája a „hamis hírek” és az „igazság utáni politika” körvonalazódó keretei voltak. Ahogy év végére lezárul Aleppó hosszú, 2013 óta tartó ostroma, és a damaszkuszi kormányerők átveszik a várost, az pontosan látni engedi, milyen lesz ez az új világ.

A város a poszt írásának időpontjában már 98%-ban az Aszad-rezsim ellenőrzése alatt áll. A harcok folyamán a lázadók mellett jelenlévő tudósítók vagy az utolsó északi „zöld” ellenállóbázisra, Idlibbe menekülve folytatják munkájukat, vagy éppen búcsúüzeneteiket küldik szét a világnak a Twitteren keresztül. Egyesek csak arra kérik követőiket, legalább kisgyermekeiket hozzák ki a bunkerromboló- és foszforbombák, illetve az előrenyomuló bosszúszomjas hadsereg elől.

Így zárul tehát a valamikor „arab tavasz” részeként emlegetett szíriai lázadás utolsó előtti fejezete. 2012 júliusában a környékbeli falvakból összeállt, rendkívül vegyes felépítésű szíriai lázadó seregek bevették és felosztották egymás között a város keleti felét, a szíriai rezsim éppen azóta bombázta őket és az uralmuk alá került civileket a város nyugati feléből, és a fölé emelkedő citadellából. A lázadók között természetesen jócskán voltak akkor is iszlamista radikális csoportok, de az elfoglalt negyedeken a kezdettől osztozniuk kellett a nem vallásos lázadókkal, mind a Levantei Frontban, vagy egy éve az „Aleppó Meghódítása” frontban (Fatah Halab). A képet tovább bonyolítja, hogy vallásosság ide, iszlamizmus oda, a lázadó különítmények sem kímélik a civil lakosságot, még december elején is bombázták Nyugat-Aleppót, és menekülni akaró ártatlan civileket ejtettek túszul. Ezen kívül az iszlamista lázadók többnyire fölöslegesen,d e folyamatosan támadták a város északi részén jelenlévő harmadik erőt, a kurd forradalmi alakulatokat is, míg ez az Aszad-párti erőkről nem mondható el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.