2016. december 1., csütörtök

FIDEL ÉS A NŐK

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.12.01.


„A férfi, aki 35 ezer nőt ismert” jelzővel illette a New York Post 2008-ban Fidel Castrót. Okkal – írja a Le Figaro, mert guerillero külsejével, karizmájával, hosszú beszédeivel nemcsak a tömegeket, hanem a nőket is meghódította.

Fidel Castro egész életében kedvelte a nőket, ellentétben öccsével, Raúllal, aki hű maradt egyhez, Vilma Espinhez, akivel a forradalmi harcok során ismerkedett meg és akit 1959-ben feleségül vett. Az asszony 2008-ban húnyt el. Fidel a számtalan interjújában ritkán beszélt kalandjairól, egyszer azonban elismerte, hogy „szerelemmel teli élete” volt.

Sok kapcsolata volt már akkor, amikor még nem volt forradalmárként ismert. Előnyben részesítette a szőkéket, de nem vetette meg a félvéreket sem. Az 50-es, 60-as években számos amerikai, német és olasz nőt hódított meg, és a 70-es években szoros baráti kapcsolata volt Gina Lollobrigidával, aki dokumentumfilmet készített róla. Kevéssel hatalomra kerülése után, 1959-ben liezonja volt Marita Lorenzzel, egy fiatal német lánnyal, aki nemrég mondta el egy könyvben, hogy a CIA rábeszélte: ölje meg a „Comandantét”, de ő az utolsó pillanatban visszariadt ettől.

Castrónak 1964-ben kalandja volt Marie-France Pisier francia színésznő húgával, Evelyne-nel, akinek barátja akkor a későbbi 68-as lázadó, későbbi humanitárius munkás és politikus, Bernard Kouchner volt.

A történészek szerint Fidelnek legalább nyolc gyermeke van. „Mint forradalmár, politikailag nem fogadom el a család belekeverését a politikába. Nevetségesnek tartom a First Lady-s történeteket” – jelentette ki 2002-ben Oliver Stone rendezőnek, aki akkor készítette róla nagy port felvert filmjét, a Comandantét.

Castro ebben a filmben fedte fel, hogy nem házasodott össze Dalia Soto de La Valléval, a szőke, zöldszemű, nála 15 évvel fiatalabb nővel, akivel együtt élt a 80-as évektől kezdve Havanna nyugati részében. A volt tanítónő, akivel 1961-ben ismerkedett meg egy analfabetizmus elleni kampányban, öt gyermekének, Alexnek, Antonionak, Alejandrónak, Alexisnek és Angelnek az anyja. Ez utóbbi Castro apjának neve volt..


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.