2016. december 10., szombat

GRATULÁLUNK FIDESZ! JANUÁR ELSEJÉTŐL UGYANAZÉRT AZ ÜDÍTŐÉRT AKÁR HÁROM KÜLÖNBÖZŐ ÁFÁT IS FIZETHETÜNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.10.


Kicsit megkavarták az adóváltozások a vendéglátás áfakulcsait, így a NAV kiadott egy értelmezést arra nézve, hogy a különböző termékeket a különböző fogyasztási típusok esetében milyen áfakulcs terheli.
 
Január elsejétől ugyanis 4 új pontban egészül ki a 18 százalékos áfakulcs alá tartozó szolgáltatások köre. Az egyik ezek közül a jó nevű „Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom”. Csakhogy ez akkor szolgáltatás a NAV értelmezése szerint, ha helyben fogyasztasz. Ha nem helyben fogyasztod, akkor termékértékesítésnek számít. Sőt ha nem megfelelően felszerelt a hely, ahol veszed, mondjuk csak egy bódé, a NAV szerint már akkor se szolgáltatásnak minősül, hanem termékértékesítésnek.
nem szolgáltatásnyújtás, hanem termékértékesítés valósul meg például a következő esetekben:
- az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre történő értékesítésekor,
- az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan értékesítésekor, amely a házhoz szállítást is magában foglalja,
- az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan körülmények között történő értékesítésekor, amikor a helyben fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított (jellemzően ide tartoznak pl. lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfé kocsiból történő értékesítései). Ez esetben ugyanis nem tekinthető úgy, hogy az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások vannak túlsúlyban az ügyletben.
Ez pedig azt jelenti, hogy az új adóváltozások miatt, ha helyben vásárolsz és fogyasztasz az szolgáltatás, tehát 18 százalékos az áfa, ha elviszed vagy kicsi a bódé, akkor termékértékesítés, tehát rendes 27 százalékos áfát kell fizetned utána. Egyszerű nem? Jó lesz figyelni, mekkora a deszka a lángososnál, mert ettől függ, hogy 18 vagy 27 százalékos áfát fizetsz-e...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.