2016. december 6., kedd

HETVEN ÉVE KEZDŐDÖTT A NÜRNBERGI ORVOSPER

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.12.05.


A második világháborút követően nem csupán a nemzetiszocialista állam vezetőit, politikusait és tábornokait vonták felelősségre, bár kétségtelenül az volt a legjobban dokumentált ítélethozatal. Mindezzel együtt egy sor további pert is lebonyolítottak, melyek közül a legnagyobb horderejű a 23 vádlottat felvonultató, a náci rendszert kiszolgáló orvosokat érintő tárgyalás volt. Az esküjüket megszegő és tudásukat az embertelen kísérletek szolgálatába állító doktorok, asszisztenseik, illetve az őket segítő hivatalnokok közül hetet végeztek ki, ugyanennyit azonban felmentettek a vádak alól.

A pert Karl Brandt személye fémjelezte leginkább, ami annak köszönhető, hogy Adolf
Hitler személyes orvosaként is tevékenykedett. A nürnbergi „orvosperben a négy bűncselekménytípus (elmebetegek elleni visszaélések, eutanáziagyakorlat, orvosi kísérletek, szelekció) közül lényegében csak az orvosi kísérletek miatt emeltek vádat. A vád bűnszövetségben elkövetett háborús bűncselekmények és emberiségellenes bűncselekmény volt, amelyet Telford Taylor dandártábornok főügyész képviselt. A vád szerint gyilkosságokat, brutális kegyetlenségeket, kínzást és más embertelen cselekményeket követtek el a vádlottak áltudományos emberi kísérletek során.”

Az 1946. december 9-én megkezdődött tárgyalás eredményeként 1947. augusztus 20-án hoztak ítéletet. Hét esetben halálosat...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.