2016. december 27., kedd

ILLÉS, METRÓ, OMEGA

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.12.26.



Nekem a rock korszak a ’60-as évek első felében kezdődött. Beatlessel, Rolling Stones-szal, Yardbirds-szel. 1963-ban a Budapesti KISZ Bizottság meghirdette az amatőr zenekarok versenyét. Több selejtező után a legjobbak eljutottak a Sportcsarnokba (ma Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok ), ahol 1963 májusában összejött az első magyarországi beat koncert. Ezen a koncerten szerepelt már a Metro, az Omega és a Scampolo együttes, a Benkó Dixieland és természetesen az Illés együttes is. Az a májusi este fordulópont volt a magyar beat-zene történetében. A zenekarok tulajdonképpen itt ismerték meg egymást, addig egymástól elszigetelve dolgoztak, a többiek munkájáról alig tudtak valamit. A zsűri tagjai között volt Nagy Richárd (a Magyar Televízió későbbi elnöke), aki akkor a Budapesti KISZ Bizottság agit-prop titkára volt. A zsűri zenei szakértője Bolba Lajos (neves karmester, zenei rendező, a Magyar Rádió Szórakoztatózenei Osztályának egykori vezetője) volt. Az Illés, a Metró és az Omega ettől a botrányba fulladt koncerttől kezdve a magyar beatkorszak meghatározó együtteseivé váltak. Kialakult a saját közönségük, melyek fő jellemzője az volt, hogy soha nem keveredtek, ám állandó harcban álltak egymással. Te melyik együttest szereted? – ez volt az első kérdés, és a válasz mindent eldöntött. Fiúk és lányok között is. Járunk, vagy nem járunk? Így lehetett lefordítani. Egy „Metrós” lány nem járt „Illéses” fiúval. Nagyon komoly ellentétek voltak ezek akkoriban, amit az Ezek a fiatalok című nagysikerű zenés film, és más, közös produkció sem tudott feloldani.

Aztán ma délben azon kaptam magam, hogy mi, hajdani Illés-rajongók a karácsonyi ebédhez Zorán és Presser dalokat éreztünk illőnek, az ő dallamaikra kanalaztuk a húslevest, szeleteltük a húst, kortyolgattuk a kávét.

Az első magyar beatkoncert lassan 55 éve volt. Legalább 40 évre volt szüksége az én népes ratkó- korosztályomnak, hogy túltegye magát azokon a masszív esztétikai korlátokon, amelyik az egyik rajongó tábort éppúgy elválasztotta a másiktól, mint a különböző labdarúgó csapatok B-közép ultráit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.