2016. december 9., péntek

ORBÁN GONDOSKODIK A HARAGRÓL - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.09.


Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalos keretekben Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője - tudósít a New York Times, a Washington Post és az AP. Utóbbi arról is beszámolt, hogy a magyar kormányfő arra bíztatta a romániai magyar kisebbséget, hogy szólaljon meg a saját érdekében és vasárnap menjen el voksolni. A Die Presse beszámolójában azt írja Orbán Viktor erdélyi vendégszerepléséről, hogy a magyar kormányfő gondoskodik a haragról a két ország között.
Washington Post

1. Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalos keretekben Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.
AP

A magyar kormányfő arra bíztatta a romániai magyar kisebbséget, hogy szólaljon meg a saját érdekében és vasárnap menjen el voksolni. Megjegyezte, hogy a román kormány nem mindent tesz meg, hogy segítse az 1,3 milliós magyar közösséget, amely nem is mindig kapja meg a neki kijáró tiszteletet. A tudósítás megjegyzi, hogy az erdélyi magyarság sorsa régóta vitatéma a két ország között és az Orbán-kabinet nemrégiben ráerősített a retorikára. Beleértve, hogy magyar diplomaták nem vehettek részt a hó elején a román nemzeti ünnep rendezvényein. Orbán azonban támogatásáról biztosította a magyar Külügyminisztérium konfrontációs irányvonalát. Amúgy tegnap Szatmárnémetiben egységre szólította fel a helyi magyar pártokat, jóllehet korábban gyakran igyekezett megosztani azokat. Erről a szakértő, Feledy Botond azt mondja, hogy a magyarországi vezetés az elmúlt években nem tudott érdemi riválist állítani az RMDSZ-szel szemben. Most viszont a Fidesz már a 2018-as választásokra készül és a magyar kisebbségeknek nyújtott támogatás szavazókat csalhat el a Jobbiktól...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.