2016. december 9., péntek

SVEJKKEL AZ "ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG" ELLEN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.12.08.


Eddig is értékeltem, hogy – minden várakozásomra rácáfolva – Stumpf István csaknem teljes következetességgel védte a jogállam, mondhatni, a köztársasági alkotmány alapértékeit. Ám igazi tiszteletet legutóbbi megnyilatkozása váltott csak ki belőlem.
 
A zalaptákolmány-bíróság működik! Egymás után hozza döntéseit, hosszú, részletes indoklással, hivatkozásokkal – szóval egészen úgy, mintha komoly munkát végezne, mintha tevékenysége nélkülözhetetlen volna.
 
De ha e testület egyik tagja a Svejkre hivatkozva fogalmazza meg a maga különvéleményét, az úgy szerez az embernek derűs pillanatokat, hogy közben átérezheti az egész zalaptákolmány-bíráskodás teljes képtelenségét…
 
 
Röviden a témáról:
Egyszer, még a régi, a maiaknál mindenképp szebb időkben az ATV hírműsorában a hírolvasó szélsőjobboldalt említett a Jobbikról szólván. Elhúzódó jogi perpatvar keletkezett: lehet-e, szabad-e hírműsorban értékítéletet (is) tartalmazó minősítést használni. Az elsőfokú döntés szerint nem, aztán ezt másodfokon hatályon kívül helyezték. Ám a Kúria a másodfokú ítéletet helyezte hatályon kívül – így került aztán az ügy a zalaptákolmány-bíróság elé. Az pedig a fentebb hivatkozott határozatában kimondta, hogy a „szélsőjobboldal” említése véleményt tükröz, ezért hírműsorban nem, csak attól elválasztva használható.
 
„Álláspontom szerint sérült a panaszos Alaptörvény [szerintem: zalaptákolmány] IX. cikkében biztosított alapjoga, a sajtó szabadsága, s ezt az Alkotmánybíróságnak [szerintem: zalaptákolmány-bíróságnak] meg kellett volna állapítania.”

[Szerintem nem kellett volna, hiszen nem azért csináltak zalaptákolmány-bíróságot az Alkotmánybíróságból.]
 
Stumpf viszonylag hosszú indoklásából idézem az alábbi, minden bizonnyal korszakos jelentőségű részletet:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.