2016. december 14., szerda

ÚJRATÖLTŐDŐ A TÁRSADALOM SZOCIÁLIS ABORTUSZA


GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.13.


A vízügyi szektorral, mint arra más is rámutatottújabb ágazat csatlakozott a gazdasági exodus kormányának belső ellenségképéhez. A könyvek és diplomák birtokosai immár térdig vízben állhatnak az említett képen. Azon, amelyen a tabló egyre népesebb. A folyamat pedig láthatóan nem annyira lecsengő, mint amennyire gyorsul.

Amely jelenség aligha meglepő, mert az egyik oldalon ott van a kormányzat hivatalos sikerpropagandája. De a másikon a nemzetközi elemzések, illetve az európai szegyénynegyedben, naponta, átélt helyzetek. A sikerpropagandát ugyanis meg lehet tapsolni, és jól megfizetett statisztákkal még körbe is lehet ugráltatni. Azonban a propagandát nem igazán lehet megenni. Ahogy az unortodox workfare generálta közrabszolgaság béréből sem igazán lehet egzisztenciát teremteni. Mármint akkor, ha valaki nem egy helyi Döbrögi. Mert akkor lehet dolgoztatni közmunkásokkal, és felépíteni akár a kacsalábat is. De aki építi, az örülhet, ha nem hal éhen. Ahogy azok is örülhetnek a hasonló állapotnak, akik az egyre kígyózó sorokban várhatja ki az ételosztáson esedékes élelmet. Eközben törvényszerűnek látszik, hogy a hatalmi kóklerkedés gyakorlatilag a hazaárulás határán billegő helyzetet teremtett. Az, hogy ebben most éppen a vízviszonyok látszanak inkább iszonynak, az csak a pillanatnyi állapot leírásában lényeges.

Ha visszatekintünk, akkor egy olyan folyamatot láthatunk, ami a matolcsyzmus pirospettyes ködfoltjaiból elég korán kirajzolódott. Alkalmasint magától a nagy tündérmesélőtől is hallhattunk olyan gondolatokat, hogy az extraprofit kivonása helyett az európai újraiparosításra kellene az új tagállamok munkaerejét használni. Ezt 2012 augusztusában fejtegette Matolcsy. Amelynek nyomán már akkor világosnak tűnt, hogy egy fokozódó államosítási nyomásra lehet számítani. Összekötve a hazai munkaerő kiszolgáltatottabbá tételével, illetve igen jelentős munkaerő-exporttal. Az akkori hatalmi álláspontok puszta továbbgondolásából is az unortodox workfare világa rajzolódott ki. Amely részben kétségtelenül mindazok távozásával járt, és jár a mai napig, akik nem elég képzetlenek, illetve immobilak ahhoz, hogy ne próbálhatnának szerencsét máshol. Ahogy az is világos volt, hogy az unortodox workfare, és a gazdasági exodus a tanulmányaikat végzőkre is hatással lesz. Különösen akkor, ha az oligarchikus kontraszelekció felerősödik. Így az, amit most látunk, az nem más, mint egy már négy éve megalapozott helyzet. Ha tetszik egy előre megfontolt hatalmi szándék gyümölcse...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.