2017. január 31., kedd

BARTUS LÁSZLÓ: HOGYAN NULLÁZTA LE ORBÁN BOTKÁT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.30.


Demokráciában normális dolog, ha egy polgármester találkozik a miniszterelnökkel, és a város fejlesztéséről tárgyalnak. Magyarország azonban rég nem demokrácia, és ha valaki ezzel a száraz ténnyel nem néz szembe, és a pártja úgy tesz, mintha demokrácia lenne, akkor kerül olyan nevetséges és megsemmisítő helyztbe, mint Botka Szegeden. A hazugság egyre nagyobb hazugságokat és egyre kínosabb helyzeteket szül.

Ám demokráciákban sem jöhet létre olyan találkozó, mint Orbán és Botka között, ahol Orbán meglátogatta vidéki alattvalóit és nagylelkű ajándékot vitt Szeged városának, ahol ezért alázatosan fogadták. Demokráciákban egy Szeged nagyságrendű város polgármestere egyenrangú partnere a miniszterelnöknek, aki nem viselkedhet úgy, mint földesúr a jobbágyaival.

Amit Szeged városa a kormánytól kap, azt nem Orbántól kap, az nem Orbén ajándéka. Nem a magáéból adja, hanem ő még azt is ellopja, ami az adófizetők pénze. Mégis úgy hozta el a városnak a koszos 50 milliárd forintját, amiért Mészáros Lőrinc már le sem hajol (de az biztos, hogy nem tartja nyilván, ha a nevében ekkora értékben megnyert egy "közbeszerzést" a tulajdonosa), mert neki ez már nem pénz. Ekkora összegekről megfeledkezik. De ezért Orbánnak kinyalták a hátsó felét Szegeden, mintha a Mikulás jött volna el.

Botka nem hagyhatta volna figyelmen kívül azt sem, hogy Orbánnak ez a körútja, amelyben felkeres vidéki városokat, és kinyitja a kincsesládáját, a legprimitívebb és legaljasabb manipuláció. Amikor a köznek visszaadja egy töredékét annak, ami a közé, és amit még nem lopott el, és mindezt az ő személyes adományaként adják el. Botka, úgyis mint az MSZP miniszterelnökjelöltje, ehhez az ócska trükkhöz asszisztált.

Még azt a lehetőséget is megadta Orbánnak, hogy csapdába húzza őt: a nagylelkű Orbán képes egy ellenzéki városba is elmenni, és megajándékozni őket is, annak ellenére, hogy ők ezt nem érdemlik meg, és talán nem is igazán magyarok, de ő egy igazi nagylelkű kegyúr, aki megbocsát és elnézi ezt. Ha Botka nem partner ehhez az aljas színjátékhoz, akkor egy ilyen csodálatos embert és az adományát utasítja el.

Ha pedig partner hozzá, akkor ott fog gazsulálni Botka a saját városában ennek a G.-nek, ahogy a legjobb barátja nevezi, és mint hűbéres alattvalója hajlonghat előtte, akit állítólag le akar győzni. Botka csak rosszul jöhetett ki minden helyzetből, amikor nem közölte, hogy ez nem egy demokrácia, Orbán nem a sajátját adja, hanem a szegedi adófizetők pénzéből ad vissza, és azt ne hozza ide, mint egy jóságos király, erre a cirkuszra itt nincs szükség, hanem a költségvetésből utalja át.

Botkának le kellett volna lepleznie, hogy mi ez a városjárás, amikor Kim Dzsongun látogatást tesz vidéken, és visz egy kis pénzt a farzsebében, amiért hálásak és amiért imádják. Jó, hogy nem népi táncosok fogadták, mint Bástya elvtársat. Felháborító a szolgalelkűség, ahogy Botka asszisztált ehhez a színjátékhoz. S ha már így alakult, és nem használta ki azt, hogy a média odafigyel, és nem olvasott be Orbánnak, nem kérte rajta számon az országot, végzetes hibát követett el.

Ez volt saját politikai öngyilkossága. Bebiznyította, hogy alkalmatlan Orbán kihívójának szerepére, de még egy országos szintű politikusnak is gyenge...

2 megjegyzés:

  1. Botka nem utasíthatta vissza Orbán látogatását... Ha körúton van a miniszterelnök, akkor egyszer csak meglátogatta volna Szegedet is, még ha most Botka talált is volna egy épkézláb kifogást. Nem gazsulált, csak mivel Orbán annyira alacsonyabb, mondanám, kisebb Botkánál, hogy szegedi polgármester kénytelen lehajolni hozzá. Az 50 vagy 70 milliárd nem Orbán "személyes ajándéka", ezt mindenki tudja, és nem Botka kapta, hanem a város... Elég tetszetős a lista: ".. Botka László elmondta a tájékoztatón, Szeged az elmúlt évtizedben a békés és dinamikus fejlődéséről volt híres, több mint 300 milliárd forint uniós forrást nyert a város. Most is 104 beruházás zajlik a városban. Orbánnal 19 újabb fejlesztési projektről tárgyalt Botka két és fél órán át, amely a régiót is erősíti. Ehhez további uniós és kormányzati forrásra van szükség. A legfontosabb projekt az új szegedi déli Tisza-híd, amely 40 milliárdba kerül. Ennek forrásáról már részben intézkedett a kormány, de továbbiakra is szükség van. A lézerközpontról elmondta, zajlik az ELI műszaki átadása, a központ mellett ipari parkot szeretnének létrehozni, melyhez kérik a kormány segítségét. Botka elmondta a gazdaságfejlesztés kapcsán, hogy 2500 munkahelyet teremtettek az elmúlt években, így Szegeden Szegeden 2,8, míg Kecskeméten 4, Debrecenben pedig 5,8, százalékos a munkanélküliségi ráta. A polgármester beszélt a bérlakás-felújítási programról. A sikeres fejlesztési politika alapvető nemzeti ügy - hangsúlyozta Botka. Közös érdek, hogy az ország felhasználja az uniós forrásokat. "...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Botka nem utasíthatta vissza Orbán látogatását..." De igen, visszautasíthatta volna. Miért ne tehette volna? Ez hülyeség.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.