2017. január 5., csütörtök

EGYRE NAGYOBB A VESZÉLY, HOGY NEM SIKERÜL RENDEZETT KERETEKET TALÁLNI A BRITEK UNIÓS KIVÁLÁSÁHOZ - KÜLFÖLDI SAJTÓSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.05.


A Wall Street Journal szerint, hogy megnyugtassa az uniót, Theresa Maynek először meg kell győznie a brüsszeli tárgyalópartnereket, hogy a szigetország nem egy olyan, populista lázadás foglya, aminek célja az EU meggyengítése és szétverése.

A közösséget ugyancsak aggaszthatják a Downing Streeten lezajlott találkozók a magyar és a lengyel kormányfővel, mert a vendégek két olyan országot képviseltek, amelyek esetében a közösség fél, hogy mindkettő aláássa a jogállam alapvető értékeit. Mi több, egyesek azt feltételezik, hogy Budapest és Varsó beszállt abba a stratégiába, aminek célja, hogy szándékosan megossza a tagállamokat. Szóval nem ártana, ha a brit miniszterelnök el tudná hitetni, hogy Nagy-Britannia korrekt tárgyalófél marad. Ugyancsak nagy feladat számára, hogy odahaza előkészítse a talajt, miután a normális kilépésnek is lesznek vesztesei, hiszen az ország aligha maradhat az egységes piac része, ha teljes mértékben a saját szabályait érvényesíti az uniós bevándoroltak ügyében - írja a lap.

A tekintélyes Foreign Policy úgy ítéli meg, hogy a kelet-európai illiberális demokráciák annak idején, az uniós felvétel miatt csupán látszólag vették át a demokratikus normákat, a következményekkel azonban most kell szembenézni. Lengyelország napjainkban nemzetközi megbotránkozást váltott ki, mert az olyanok forgatókönyvéből játszik, mint Orbán Viktor, a magyarok erős embere. Jó-jó, Varsó még nem Budapest, amely szintén alapos fejfájást okoz Brüsszelnek, miután szintén jócskán visszacsúszik a demokrácia útján. A Jog és Igazságosságnak csupán csekély többsége van a parlamentben, nincs meg a kétharmada, hogy magyar módra átírja az Alkotmányt. A tiltakozók határozottabbak és gyorsabban kimennek az utcára, mint a magyarok. És nincs olyan erős szélsőjobbos párt, mint a Jobbik, amely félrehúzódva vár, hogy az igazi ellenzék szerepében léphessen fel, ha kudarcot vall a Fidesz.

Ám az a sebesség, amellyel a két, látszólag sikeres demokráciában jelentkeztek a gondok, azt tanúsítja, hogy minden látszat ellenére Kelet-Európában korántsem vert mély gyökereket a liberális demokrácia. Az uniós felvételt ugyanis nem követte olyan politika, amely belenevelte volna a társadalomba a politikai egyenlőség, az egyéni szabadság és a polgári türelem eszméjét. Márpedig enélkül vészesen sérülékenyek a demokratikus intézmények. Az unió ugyanakkor nem igazán figyelt oda erre a területre. A jogi keretek rendben voltak, és gyakran nem számított, hogy az elveket átültetik-e a gyakorlatba. Ám Magyarország és Lengyelország mégsem azért botladozik, mert baj van az intézményi keretekkel, hanem mivel virágoznak az illiberalizmust hirdető politikai programok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.