2017. január 13., péntek

HOGYAN SZÁMOLT LE ORBÁN VIKTOR IZRAELI ESZMETÁRSA, BENJAMIN NETANYAHU AZ OTTANI CIVIL SZERVEZETEKKEL?

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: atlatszo
2017.01.12.



Izraeli mintára takarítaná el a civileket a kormány, írtuk. A folytatásban azt mutatjuk be, hogyan visel Benjamin Netanyahu, Izrael miniszterelnöke kétfrontos háborút a szabad társadalom ellen: egyfelől bátorítja a jobboldali kormányzattal összejátszó és általuk irányított álszervezeteket, hogy támadják az emberjogi és civil csoportokat, másrészt a kormány hatalmi pozícióját kihasználva próbálják elnyomni a legitim politikai vagy társadalmi aktivitást.

Ismerkedjünk meg Gerald Steinberggel, akinek önéletrajzából kiderült, hogy a 2000-es évek elején tanácsadóként dolgozott az izraeli Kormányhivatalban, és tagja volt a Netanyahu-kormány Miniszterelnöki Hivatalának is. Munkahelyének weboldalán közzétett héber nyelvű önéletrajzából az is kiderült, hogy Steinberg dolgozott az izraeli Külügyminisztériumnak is mint tanácsadó, igaz, az angol nyelvű változatból ez az információ már hiányzik. Az önéletrajz 2006-ban elvégzett frissítése után azt is megtudhattuk, hogy Steinberg a Miniszterelnöki Hivatal részeként működő Nemzetbiztonsági Tanácsban is munkát vállalt. Mint tanácsadó.

De ki ez a Steinberg?

Gerald Steinberg az NGO Monitor nevű szervezet alapítója, vezetője. A napjainkban meglehetősen ellentmondásos hírű, jeruzsálemi civil szervezet 2001-ben alakult és 2007-ben vált önálló, pénzügyileg is független intézménnyé. A szervezet alapító okirata szerint az intézmény célja, hogy az arab-izraeli konfliktus keretén belül vitákat kezdeményezzen a különböző civil szervezetek tevékenységéről.

Az intézményt több akadémikus, diplomata és újságíró is kritizálta elfogult tevékenysége miatt, más újságírók viszont elégedettek az NGO Monitor teljesítményével, mert fellép az általuk “Izrael-ellenes csoportoknak” nevezett szervezetek ellen.

Láthatjuk: Steinberg, az NGO Monitor megalapítása után, évekkel később, az izraeli Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt. De mindez miért olyan fontos most? Hogy ezt megértsük, először is azt kell megvizsgálni, mi volt a fenti többszörös tanácsadó feladata. Erről szól ez a cikk.

A tanácsadó feladatkörének ismeretéhez szükséges, hogy pontosan értsük a civil szervezet fogalmát vagy ahogy az angol elnevezés rövidítéséből ismerik az NGO-kat, azaz a nem kormányzati (felügyeletű) szervezeteket (non-governmental organization). E csoportokat, munkájuktól függően, nevezik még civil-, vagy emberjogi szervezeteknek is. Feladatuk speciális: azt a munkát végzik el, amelyet a mindenkori kormányzat nem tud elvégezni, már csak abból az okból sem, hogy ezek a szervezetek a mindenkori kormány és államhatalom által elkövetett törvénysértéseket, visszaéléseket vizsgálják, jogsegélyszolgálatot végeznek...

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.