2017. január 27., péntek

KERÜLETI VEZETÉS, KORRUPCIÓ A NEVED

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.01.27.



Beszéljünk egy kicsit arról a jéghegyről, aminek Rogán csak a (kétségtelenül messzire csillogó) csúcsa. Titanic csattanhat rajta.

Budapest egyik, külső szemlélő számára nehezen elmagyarázható jellemzője az elképesztően összekutyult, jogkörök, feladatok és finanszírozás tekintetében is össze-vissza variált kerületi rendszer. Ez az a város, ahol ha az utca egyik felén veszel parkolójegyet, a másikon még simán megbüntethetnek, mert ott már más kaszál, ez az a hely, ahol egy-egy tér annál nehezebben jut felújításhoz, minél több kerületnek lóg bele a lábujja, és Burda kötésminta a "hol, kinek és mit kell fizetnünk, kitől és mit várhatunk, ki a felelős és kinek a dolga"-kérdéskör visszafejtése.

Egy kiszámítható elem van: lopnak. Változatos módszerekkel és szinteken, nagyon különböző szajrét. De lopnak, méghozzá sokat, és tőlünk. Közvetlenül. Még talán egy kerület, annak polgármestere és képviselői az a legnagyobb "közösségegység", amit átfog a hétköznapi horizontunk. Nem reális, hogy Szijjártó Pétert felkeressük, szóba elegyedjünk vele (és milyen jó is ez mindkét félnek), az önkormányzati képviselőt viszont akár fel is lehet hívni, sőt, még a polgármester is elérhető, mivel utóbbit közvetlenül választják, ezért komolyabban veszi a kontaktust a polgárokkal, mint egy miniszter, vagy egy listás honatya. 

No, de vissza a tényhez, hogy mindezek dacára lopnak. Személyesen felelnek a közös otthonunkért (hadd éljek ezzel a feltevéssel, még ha tudom is, hogy a kerületi polgármesterek jelentős része a drága budai villából száll alá a kerületébe), közös ügyként ígérik a kerületünk megóvását, felvirágoztatását négy- majd ötévente. De mégiscsak lopnak.

Méghozzá gyakran az az érzésünk, hogy az ellenzékükkel közösen. Nem létezik, hogy Juhász Péter 2014 óta vitt asztalborogatását megelőzően valahogy "nem vette észre" a belvárosi ellenzék, mit művel Rogán a kerületi ingatlanokkal. Nem létezik, hogy picit arrébb az ellenzéki képviselőknek meg korábban "nem tűnt fel", hogy bagóért bérel a Várban lakást a fideszes polgármester és kormánypárti potentátok. Erzsébetvárosban meg úgy nyom át szinte mindent a fideszes polgármester a testületen, hogy nincs is többsége a Fidesznek! Meg lehet nézni az egyes szavazásokat - bizonyos ellenzékiek pont a lényeges pontoknál mennek ki cigizni, maradnak távol, vagy akár szavazzák is meg, ami kell. 

Nem csak Mészáros Lőrinc nagyságrendjében, de kerületi szinten is nagyon ügyesen lehet zsonglőrködni az EU-s és egyéb támogatási pénzekkel. Vagyonokat lehet besöpörni például társasházak energetikai felújításával, ahol a döntéshozó, a pályázat készítője, a kivitelező és az elkészült eredményt átvevő, mondjuk úgy, akarategységben cselekszik. De korrupció szagát érezni akkor is, amikor a kürtős kalácsos bagóért települhet ki a karácsonyi forgatagba, vagy amikor az eredeti, hivatalosan engedélyezett terület sokszorosát, a teljes parkot foglalja el egy szórakozóhely, aminek cinikus módon még a nevében is szerepel a természet színe meg a bocsánatkérés, ha értik, mire gondolok...

ITT OLVASHATÓ

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.