2017. január 27., péntek

MONTREALI KALAND, 1976

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2017.01.27.



„A montreali olimpia pont annyira nem termelhet veszteséget, mint ahogyan egy férfi nem szülhet gyereket” – hangzott el Jean Drapeau montreali polgármester hírhedt deklarációja az 1976-os olimpia előtt, amelynek 1,5 milliárd dolláros adósságát a francia többségű kanadai metropolisz harminc éven át – egészen 2006-ig – törlesztette. Drapeau a nagy kanadai és québeci nemzetépítő generációhoz tartozott. Gigantikus állami fejlesztések jellemezték csaknem három évtizedig tartó polgármesterségét. Metróhálózatot épített Montrealban, felépült a Place des Arts kultúrpalota, a város megszervezte az 1967-es Világkiállítást, és Dra­peau polgármesterként létrehozta 1968-ban Kanada első lottóját, amelyet nemes egyszerűséggel „önkéntes adónak” hívtak a kezdeti években.

Sok szempontból Drapeau nevéhez fűződik Montreal mai napig ikonikus – bár eléggé kopott – megalomán infrastruktúrája. A montrealiak azonban generációkon átívelő traumaként élték meg a félresikerült olimpiát. Pedig a XXI. századi budapesti polgárnak is ismerősen cseng az, amit Drapeau anno magabiztosan megígért: az 1976-os montreali olimpia kimondottan takarékos és olcsó lesz. A másik Drapeau-kezdeményezés szintén ismerős felhang lehet a mai magyar állampolgár számára: 1954 után körülbelül 30 ezer egészséges fát vágtak ki a város legfontosabb parkjában – a Mont-Royal-hegyen – azért, mert Drapeau le akart számolni a homoszexuálisok, a szerinte megrontott erkölcsű emberek és a bűnözők fák mögött történő „botrányos” tetteivel. Az önkormányzati kezdeményezést franciául „les coups de la moralité”-nek nevezték, a lekopasztatott parkot pedig évekig Kopasz-hegynek becézték a helyiek.

De mi is történt a montreali olimpia körül, amely végül 1,5 milliárd dolláros adósságot eredményezett? Dra­peau mentségére szolgáljon, hogy részben előre nem látható, hatáskörén kívül lévő fejlemények dolgoztak ellene. Például 22 afrikai ország bojkottálta az 1976-os olimpiát, tiltakozva az apart­heid-korszakbeli Dél-Afrika és az oda látogató új-zélandi rögbicsapat ellen. Az összesen 300 olimpikon távolmaradása miatt számos rendezvényt az utolsó percben töröltek a montreali olimpián...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.