2017. január 16., hétfő

MIÉRT KELLETT VOLNA A DEMOKRATIKUS ERŐK ÖSSZEFOGÁSA?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.01.15.



Jelentéktelen semmiségért: csupán azért, hogy legyen az országnak esélye a fölrémlő katasztrófa elhárítására.

Természetesen nem 2014-es mintájú, kelletlenül mímelt álösszefogásra, hanem demokratikus országmentő programon alapuló, minden részvevő által teljes szívvel vállalt és képviselt, hirdetett valódi összefogásra – olyanra, amelynek nem csupán a pártok, hanem minden demokratikus szervezet részese lehet, részese kell legyen.

Többször is írtam már az összefogás szükségességéről s egy ideiglenes demokratikus egységkormány lehetséges programjáról – legutóbb a gyurcsányozásról szólván, innen kezdve:

Ha a cél Orbán és rendszere mielőbbi megbuktatása, akkor annak minden más célt és érdeket alá kell rendelni – különben itt ül a lelkünk tovább leigázva, s marad régiben a bús, magyar élet…

Ma úgy tűnik, esély sincs ilyen egységre. Már miniszterelnök-jelöltről vitatkoznak és arról, kiket kellene kizárni: egy hiteles mondat el nem hangzott az összefogás föltétlen igenléséről; híre-hamva sincs valamilyen közösen alkotott és vállalt, közösen hirdethető programnak sem.

A Fidesz-önkény persze előbb-utóbb bukni fog – de távolról sem mindegy, mikor és milyen körülmények között. A rezsim belátható időn belüli megbuktatásához nélkülözhetetlen a demokratikus összefogás; annak hiányában is elrohad majd a NER – ám itt marad az ország hiteles, erős, demokratikus alternatíva nélkül. Nagy a veszélye annak, hogy a döntően üzleti alapon szélsőjobboldali rablóbanda uralmát a meggyőződéses szélsőjobboldalé válthatja föl. Vagy kettejük koalíciójáé.

A mai helyzet alapján azt mondhatni, hogy Orbánban és társaiban kevesebb hajlandóság van a békés, demokratikus átmenet megkönnyítésére – egyáltalán: eltűrésére –, mint annak idején a „létező szocializmus” uraiban volt. Az is állítható, hogy a jelenlegi rezsim bukása aligha jár majd kisebb megrázkódtatással, mint ama létezőé járt.

A Fidesz ugyanis berendezte magának az országot… Megszállt szinte mindent – idegen hódítókat is megszégyenítő módon; amihez hozzáfért, azt elzabrálta, fideszesítette. Gazdaságban, oktatásban, egészségügyben, szociálpolitikában, általában a szellemi életben olyan struktúrákat hozott létre, amelyek csak vele és csak az ő módszereivel, az ő hasznára tarthatók fenn: az ország kifosztása, az EU megrablása és a „fogadott család” (Magyar Bálint kifejezése) szemérmetlen meggazdagodása árán...

1 megjegyzés:

  1. Az összefogás 2014-én LEJÁRATODOTT Maradtak már 2017-re is a demokratikus ellenzékben a széthúzás a kirekesztése a másiknak és a véget nem érő felesleges vitatkozások Én is már leírtam blogban facebook-posztokon számtalanszór Egyetlen kiút maradt MINDEN AKTÍV DEMOKRATA-LIBERÁLIS Szervezet támogatásával Pártonkivüli SZAKPOLITIKUSOKKAL SZAKÁGAZAZATI SZAKÉRTÖKKEL ÉS POLGÁRI HITELES SZEMÉLYISÉGEKKEL meg kell alakítani a DEMOKRATIKUS FÜGGETLEN KORMÁNYVÁLTÓ NÉPAKARATI PÁRTSZÖVETSÉGET--Országos társadalmi vitákkal meg kell alakítani -------------AZ IDEIGLENES ÜGYVEZETŐ SZAKÉRTŐI KORMÁNYZATOT ÚJ alkotmányt és kormányprogramot létrehoznak majd nyílt tárcánkénti szakpolotikai vitákkal meg kell győzni az ország polgárait a kornányképességükről AHOGY ÁT VESZIK A KORMÁNYZÁST ki kell dolgozni avégleges kormány megválasztását denokratikus hiteles körülményak között majd a végleges kormányzat kidolgozza a demokratikus liberális új rendszerváltás feltételeit ORSZÁGOS TÁRSADALMI VITÁKKAL EZ az egyatlen esély a több millió változást akaró szavazó AKTÍV RÉSZVÉTELÉRE Most azonnal 2017-ben létre kell hozni egy országos független népakarati demokratikus érdekvédelmi végrehajtó-szervezetet olyan megkérdőlyezhetetlen közismert demokrata-liberális személyiségekkel akikkel 2018-ig köteles egyeztetnie a FIDESZ KORMÁNYZATNAK MINDEN ÚJ RENDELKEZÉSEIRÖL ez lenne a biztositék hogy a 2018-évi országos népszavazás minden ellen-manupiláció nélkűl létrejöhessen és addig is megszünjön A FIDESZ KORMÁNYZAT TOTÁLIS HATALMA ÉS Kénytelen számolni mindenben a népakarati kontrollal HA EZ NEM JÖN LÉTRE HATÁSOSAN HITELESEN ÉS SIKERESEN 2022-IG BIZTOS A BUKÁSA a demokrata erőknek DRÁGA HAZÁNKBAN Marad a feszűltség a polgárokban és a megosztott MAGYAR--HAZA EZ A TÉT Mindenki gondolja át a TÉT HAZÁNK JÖVŐJE

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.