2017. január 16., hétfő

MOZGALOM SZÜLETETT

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.01.15.


Mintha a kormánypropaganda ezúttal elvétette volna az időzítést. Éppen akkor támadt teljes fegyverzettel (még a csodafegyver Németh Szilárdot is bedobva) a civil szervezetekre, amikor azok egyik legszebb missziójukat hajtották végre. Előbb vették észre a farkasordító hideget, mint a kormány (talán nemcsak jól fűtött kocsikban járnak az utcán), és azonnal akcióba léptek. Nemcsak a "szervezett" civilek, hanem felhívásukra a civil állampolgárok is.

A Facebook megtelt okos kezdeményezésekkel, a közös segítség lehetőségét hirdető eseményekkel. Meleg ruhát, élelmiszert, takarókat gyűjtöttek, kenyeret kentek, meleg ételt, teát főztek, csomagokat állítottak össze, megkeresték a készleteikből kifogyott, létszámon felül megtelt hajléktalan melegedőket, szállókat, körjáratot indítottak a kint maradt fedél nélküliek, a fűtetlen lakásban didergők felkutatására.

Aki segíteni akart, válogathatott a különböző csoportok, gyűjtőhelyek, akciók között, mindenütt örömmel fogadták. Amikor egyik este történetesen a Budapest Bike Maffiánál kötöttem ki (soha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy "maffiában" keresek helyet), a kutya nem kérdezte, kerékpározom-e. (Jobb is, hogy nem kérdezték: valószínűleg én vagyok az egyetlen az országban, aki nem tud biciklizni. Falun a bicikli nélkül élni sem lehet, de én városban nőttem fel, és az ötvenes években anyu drágállotta a kisbiciklit, beértük a rollerrel.)

Mozgalom született. Egy olyan országban, ahol évek óta szisztematikusan és tehetségesen irtják a szolidaritás, a másokért érzett felelősség, az együttérzés minden formáját, ahol a szegényeket, cigányokat, hajléktalanokat, menekülőket egyéni mérlegelés nélkül kollektíve kriminalizálják. Jól emlékszem, amikor az étlen-szomjan, csak magyar nyelvű útbaigazítással a kezükben, a sebek ellátása nélkül indították el a menekülő családokat a táborok felé, valóságos hazaárulással vádolták az akkor is segíteni akaró, a babáknak pelenkát, a gyerekeknek cipőt és játékot, a felnőtteknek a nagy melegben ásványvizet adó civileket. Milyen érdekes, hogy most a megvádolt "migráncssimogató" csoportok szinte mindegyikét ott lehetett találni a magyar szegények segítői között. Akik annak idején nekik mentek, hogy miért nem inkább honfitársaikat istápolják, azokat nem annyira...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.