2017. január 26., csütörtök

SEM FIDESZ, SEM BAL, SEM LMP - ÍGY HELYEZKEDIK A MOMENTUM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.01.25.


Néhány fiatalnál betelik a pohár, beszélgetni, szervezkedni kezdenek, majd arra jutnak, idővel pártot kell alapítani, hogy érdemben tehessenek valamit. A magyar közelmúltból is ismerős történet. „Hiába hasonlítanak hozzájuk mi nem vagyunk sem Fidesz, sem LMP; mi a saját utunkat járjuk" – mondta a felvetésre Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja.

Pedig nehéz elhessegetni az érzést a momentumosokat látva, hallgatva, hogy ilyen lehetett az ős-Fidesz. Lelkes, jobbára értelmiségi fiatalok, sokan szakkolégiumi háttérrel fel akarják forgatni a közéletet, mert nyomasztja őket, ami körülöttük zajlik. Ahogy Fekete-Győr András fogalmazott: „Nem csak a NER-t kell eltakarítani, utána kezdődik az igazi feladat.”

De kik is ők és mit akarnak pontosan? Miért egy dohos pincéből akarják megváltani a világot, amikor simán elhelyezkedhetnének jobbnál jobb állásokban?
MEDGYESSY CSETTINTENE?

A mozgalmat 2015 tavaszán alapították olyan húszas éveikben járó fiatalok, akik – ahogy Fekete-Győr több interjúban is elmondta – „politikai árvák”, nem tudtak jó szívvel egyik párttal sem azonosulni, a rendszerváltás óta eltelt 27 évet pedig kihasználatlan és elhibázott lehetőségek sorozataként látják. A mozgalmat folyamatosan bővítették, a színrelépéskor már jól szervezettek voltak, munkacsoportokra osztott 150 fős tagsággal.

A hosszú színfalak mögötti szervezkedés egyre többeket frusztrált, és egyre élénkebben keresték a lehetőséget a nyilvánosság elé álláshoz. Már a tavalyi kvótanépszavazáskor felmerült, hogy az lehet a megfelelő pillanat az induláshoz, végül a budapesti olimpiában látták meg a lehetőséget. Abban biztosak voltak, hogy korrupciós ügy hátán nem akarnak felkapaszkodni, szerintük ez ellen már be van oltva a magyar társadalom és ők inkább egy alternatív jövőkép bemutatásával kampányolnak – amiben mellékesen nincs sok helye a korrupciónak.

„Nem az olimpiára, igen a jövőnkre!” – így a kampányszlogenük is. Hogy milyen az a jövő, azt a következő hetekben, hónapokban igyekeznek majd megmutatni. Munkacsoportjaik régóta dolgoznak különböző programokon, főleg abban az öt témában (egészségügy, oktatás, lakhatás, megélhetés, vidék), ahol szerintük a legsúlyosabb gondok vannak.

„Létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság” -- mondott egy másik megközelítést Fekete-Győr András, véletlenül megidézve Medgyessy Péter ígéreteit, amire nevetve csak annyit mondott: „Nincs új a Nap alatt.” De azt Soproni és Fekete-Győr is leszögezte, hogy nem tartják magukat baloldali pártnak, szerintük rájuk nem érvényes már a centrális erőtér logikája sem. Azaz a politikai paletta minden részéről gyűjtenének szavazatokat és a tagság is megosztott sok kérdésben, ami később még feszültségforrás lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.