2017. január 19., csütörtök

TOVÁBB NŐ ÉS DRÁGUL A "KISEBB ÉS OLCSÓBB" ÁLLAM

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.01.19.


Annak ellenére, hogy még 2010-ben a kisebb és az olcsóbb állam ígéretével kezdte meg tevékenységét Orbán Viktor és kormánya, immáron 85-ről 173-ra emelkedett a kormányzati tisztviselők száma, ha belevesszük a legújabb, két hete kinevezett helyettes államtitkárokat is. A képviselői mandátumok felére csökkentése ellenére sem terheli meg kevésbé a költségvetést a képviselők fizetése, ugyanis hiába vannak kevesebben, még többe kerülnek az adófizetőknek. Ráadásul a kinevezett államtitkárokat, és helyettes államtitkárokat nem kötik összeférhetetlenségi szabályok, így pozícióhalmozással igencsak nagymértékben megnövelhetik fizetésüket.

Növekvő mennyiségű államtitkár
A harmadik Orbán-kormányban jelenleg 108 helyettes államtitkár, 55 államtitkár, valamint 10 miniszter dolgozik  derül ki a kormányzati honlapon szereplő adatokból.
Mindez annak ellenére, hogy a miniszterelnök 2010-ben kormánya bemutatásakor arról beszélt, hogy az ő csapatára „sem a rangkórság, sem a kormányzati dáridó nem lesz jellemzőnem fér bele”. Odáig rendben is volt, hogy valóban kevesebb minisztérium állt fel, mint a Bajnai-kormány idején, és mivel a kormány tagjainak az Alaptörvény szerint csak a miniszterek számítanak, nem teljesített ilyen szempontból rosszabbul a Fidesz, mint a szocialista-liberális kormányok.
Csakhogy, ami a bejárati ajtón kiment, a hátsó ajtón betódult: pár év alatt az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma kétszeresére nőtt 2010-hez képest. A Bajnai-kormánynak igaz, hogy 15 minisztere volt a mostani 10 helyett, viszont mind az államtitkárok, és mind a helyettes államtitkárok (akiket abban az időben szakállamtitkároknak hívtak) kevesebben voltak. Az államtitkárok tekintetében 20-ról 55-re, a helyettes államtitkárok  esetében pedig 49-ről 108-ra emelkedett a szám. A kormányzati tisztviselők száma 2010 óta 85-ről 173-ra emelkedett, tehát aligha lett kisebb az állami vízfej, inkább több mint a duplájára nőt 6 év alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.