2017. január 9., hétfő

TRUMP A TŰZZEL JÁTSZIK - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.09.



A Neue Zürcher Zeitung szerint Trump veszélyes játékot űz, amikor nem kívánja tudomásul venni, hogy Oroszország voltaképpen információs háborút folytat a nyugati demokráciák ellen.

Az amerikai titkosszolgálat múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése ugyan nem szolgáltatott döntő bizonyítékot, de megerősíti, hogy Moszkva kampányt fejtett ki az amerikai választások befolyásolására. Clintonnal szemben Trumpot támogatta és különféle csatornákon terjesztette az illegálisan megszerzett adatokat. A nagy kérdés azonban az, hogy mennyire volt törvényes a következő elnök megválasztása. És bár általában vannak kétségek a hírszerzés világa körül, hiba volna, ha a Fehér Ház következő lakója arra a következtetésre jutna, hogy egyáltalán nem megalapozottak a Kreml elleni vádak. Merthogy éppen az ellenkezője az igaz. A legnyugtalanítóbb azonban nem az, hogy az oroszok manipulálni igyekeznek az amerikai politikát, hanem hogy az Egyesült Államokat hamarosan olyasvalaki irányítja, aki becsukja szemét e tény előtt és nem hajlandó elismerni az Oroszországból kiinduló veszélyt - írja a lap.

A Frankfurter Allgemeine arról ír, hogy Trump kézenfekvő okokból hallani sem akar arról, hogy győzelméhez köze lenne Moszkvának. Nem lehet persze megmondani, hogy az állítólagos adatlopás és az információk továbbadása mennyire befolyásolta az elnökválasztás kimenetelét. Ám ha a titkosszolgálat állításai megfelelnek a valóságnak, egy idegen hatalom beleavatkozott az amerikai demokrácia legfontosabb döntésébe és következmények pedig az egész világot érintik. Trump pedig bizonyos értelemben Putyin kegyeiből nyerné el a legmagasabb tengerentúli méltóságot. Ő azonban soha nem fogadhatja el, hogy bármi kétség férne hatalomra kerülésének legitimitásához. De a digitális forradalom olyan fegyvert adott a liberális demokrácia és a nyílt társadalom ellenségeinek kezébe a dezinformációhoz és a szabotázshoz, amelyről a csekisták a múlt században csupán álmodhattak. Nem kevésbé gátlástalan utódaik most ezen eszközök birtokában aszimetrikus háborút viselnek, amivel az egész világot képesek megváltoztatni. A demokratikus nyugat szabadságát, egységét és szuverenitását nem csupán iszlám terroristák fenyegetik. Szomorú volna a szabad világ számára, ha ezt éppen az amerikai elnök nem értené, vagy nem akarná megérteni – akármilyen okból kifolyólag is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.