2017. január 17., kedd

TRUMP ÚGY VISELKEDIK, MINTHA EGY TROLL LENNE MOSZKVA ELŐVÁROSÁBÓL - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.17.



A Wall Street Journal Orbán Viktort hozza fel annak bizonyítékaként, hogy Európában teret nyernek az elitellenes pártok, amelyek véget akarnak vetni az összefogást szorgalmazó alapállásnak az EU-ban, ellene vannak a nyitott határoknak és a közös valutának.


Az euroszkeptikus magyar vezető úgy ünnepelte Donald Trump győzelmét, hogy az búcsút jelent a nyugatot gyengítő liberális nem-demokráciától - áll lapban. Amikor jó hat éve Orbán hatalomra került, nacionalista nézetei éles bírálatban részesültek az unió nagy részében. Napjainkban ő áll a fennálló európai intézményrendszer elleni, egyre erősödő mozgalom élén. Ezek a populisták igen sokszínűek, különböznek, időnként egymásnak ellentmondanak a céljaik, de a Fideszhez hasonlóan a legtöbben jobboldaliak. Stefan Lehne, a Carnegie Europe szakértője azt mondja, hogy ezek az erők a nacionalistább pozíciók felé terelik a fő áram pártjait, ideértve a protekcionizmust és a bevándorlással szembeni keményebb álláspontot. Megkérdőjelezik a munkaerő szabad mozgását és Brüsszel jogköreit, hangoztatják a szuverenitást. Közvélemény kutatók ugyanakkor nemigen tudják pontosan felmérni az irányzat tényleges erejét. A másik oldalon Angela Merkel az európai terv legnagyobb védelmezője, ám bizonyos értelemben mind inkább elszigetelődik. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem szélsőségkutatója úgy látja, hogy minden eddiginél erősebb a populista, radikális jobboldal hangja.

Financial Times
Mivel az új amerikai elnök szóbeli támadást intézett Németország, a NATO és az EU ellen, az öreg földrész vezetői eddig elképzelhetetlen feladattal kerültek szembe: azzal, hogy az Egyesült Államok első embere az európai összefogás felbomlását hirdeti. Trump kijelentései hitetlenséget és felháborodást váltottak ki, miután leszólta a transzatlanti viszony pilléreit és Washington egyik legfőbb szövetségesét. A német kormány ugyan megpróbálta hűteni a légkört a Times-nak és a Bildnek adott interjú után, de végül nyíltan kitört a düh, mivel Trump egy kalap alatt említette Putyint és Merkelt. Arról nem beszélve, hogy szerinte a kancellár a menekültpolitikával felgyorsította az EU szétesését. A Bundestag Külpolitikai Bizottságának elnöke kifejtette, hogy a nyugat politikai egysége egyáltalán nem fontos a Fehér Ház következő lakójának Meg hogy a 180 fokos fordulat következményeit nehéz felmérni európai szemszögből. Brüsszelben most az a nagy kérdés, vajon Trump nyilatkozata felerősíti-e a megosztottságot, vagy éppenséggel összekovácsolja az uniót a közös fenyegetéssel szemben. Egyébként kiszivárgott, hogy amikor a november választás után az Európai Bizottság elnöke felhívta a győztest, annak már akkor az volt az első kérdése, hogy melyik tagállam hagyja ott legközelebb az EU-t....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.