2017. január 17., kedd

KAFKAINA, AVAGY A MAGYAR KAFKAI NEMZETÁLLAM

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Hazai András
2017,01,16.


...Törvények, utasítások erdejében botorkálunk, közben a frász kerülget bennünket.

Persze az élet nem mindig működik a végrehajtási rendeletek szerint, hanem praktikusan. Itt kezdődik a baj! Ilyenkor mit lehet csinálni? Rendeletekkel kell körülbástyázni magunkat.

Vissza kell adni az ügyfélnek hiánypótlásra, kérni még néhány vizsgálati, szakértői dokumentációt, különféle nyilatkozatokat kell benyújtani, hogy tényleg komolyan gondolta aljas szándékát, miszerint pozitív választ és ügyvitelt vár a szerencsétlen dolgozótól.

Egyébként is: lehet, hogy holnap racionalizálják a hivatalt, kettőt csinálnak belőle. Mi a biztosíték, hogy holnap is bejöhet a munkahelyére, milyen lesz az új főnök, esetleg a biztonsági őrök kíséretében kell elhagynia az intézményt.

Tehát jó, ha nem dönt azonnal, jobb félni. Nem kell azzal sietni. Mindig lehet valami benyújtandó kiegészítést előírni. Ha mindez nem megy, akkor meg kell próbálni más hivatalhoz átküldeni az ügyet „nem a hivatal hatáskörébe tartozik ” indokkal.

Levelezgetünk, feljegyzéseket írunk, addig is telik az idő.

Egy eljárási példa a „szakértelemre”: egy volt kormánytag – ma kormányhivatalnok – bányajáradékot kíván fizettetni a beruházóval, mert a létesítmény építése jelentős földmunkával jár. A 25 éve folyamatosan bővülő – minden kormánytól kitüntetéssel jutalmazott létesítmény eddigi bővítéseinél soha nem volt erre szükség, ráadásul bizonyítottan szakmailag indokolatlan. Többet azért nem írok róla, mert nem akarom az építtetőt hátrányos helyzetbe hozni, hivatali bosszúnak kitenni.

Ez csak egy kiragadott példa az ügyből. Az összes többi észrevételt – számtalan időrabló levelezéssel – sikerült kivédeni.

Belső racionalizálásra is van példám: az egyik közműszolgáltatónál a benyújtott terveket eddig egy osztályon véleményezték. Most két osztályra kell beadni és a dokumentáció tartalmát is két típusra osztották. Az engedélyeket két határozatban, különböző időpontban kapjuk meg. Gondolom, hogy sokan tudnának hasonló szervezési átalakítások miatt, az ügyintézés nehézségeiről beszámolni. Amikor azt hisszük, hogy, elolvastunk mindent, megismertük a hivatali elvárást, akkor kapjuk a büdös nagy pofont. Nehogy már!

Ilyenkor Huxley Szép új világa, vagy Orwell 1984-e jut eszembe, de leginkább a Sánta Ferenc Ötödik pecsét című könyvéből készült Fábri Sándor filmnek egy jelenete, abból is egy mondat: „Legyenek bizonytalanságban, féljenek odakint a világban bűnös és ártatlan egyaránt!”

Egyszerre él a 21. század technikája és a ferenc józsefi adminisztráció hivatalnoki világa .

Azt gondoltuk 27 évvel ezelőtt, hogy a bürokrácia csökkenni fog és a hivatal bennünket fog szolgálni. Szerintem a hatalomnak is ez lenne érdeke. Így lenne élhetőbb és hatékonyabb az ország.

Nem mondom, hogy nincsenek szabálytalankodók, az emberi együttélés és a szakma szabályait megszegők, de nem ez az átlag.

Egy felüdülés, ha nem görcsös félelemmel teli megfeleléssel, hanem szakmai hozzáértéssel találkozunk. Van néhány tapasztalt ügyintéző, aki még bír empátiával és a praktikus gondolkodás se idegen tőle. Ilyenkor úgy érzi magát az ember, mint az a macska, akit miután a farkánál fogva lóbáltak, boldog, amikor leteszik a földre.

Megjegyezném, hogy a kormány kiemelt beruházásait, amiből számos majdnemhogy haszontalan és csak a NER rendszerét szimbolizálja, közel se éri ilyen hatósági zaklatás.

Építs palotát, stadiont, emlékművet, hatóság nem érhet hozzád. Ha hajlékodat építenéd, korszerűsítenéd, az a minimum, hogy szorongj! Az átlag állampolgár ezt a tapasztalja.

2017 el fogja dönteni, hogy van-e normális út, vagy megyünk tovább a szakadék felé.

Ne csak az agyonreklámozott statisztikákra figyeljetek!

Van sok olyan tényező, amit nem jegyeznek papíron, adattárakban.

Kék sikerpropaganda mindenütt, csak közben bennünket fal fel a rendszer.

Rohadásában is magával húz. Vele rohadunk mi is.

Többek között ezért kell ezt a rendszert megsemmisíteni.

Nem szabad megvárni, hogy a felhalmozódott feszültség verje szét, mert félő, hogy olyanok fogják ezt megtenni, akik még a jelenleginél is rosszabbak lesznek.

A demokratikus ellenzék felelőssége, hogy ne legyen forradalom, de forradalmi változások menjenek végbe Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.