2017. február 17., péntek

A MENEKÜLTEK MÉG ÉVTIZEDEKIG JÖNNEK EURÓPÁBA

INDEX.HU
Szerző: FÖLDES ANDRÁS
2017.02.17.


- Hiába érkezett Pintér Sándor belügyminiszter meghívására Budapestre a svéd migrációs- és igazságügyi miniszter, a két miniszternek semmiben nem sikerült megegyeznie.

- Morgan Johansson az Indexnek adott interjújában olyan képet rajzolt a menekültügyről, ami minden pontjában eltér a magyar kormány megközelítésétől.

- A svéd miniszter szerint a menekülthullámon nem lehet úrrá lenni, mert a kérdés évtizedekre határozza meg a világ képét

- Szerinte van megoldás, de ez nem hasonlít Orbánék víziójára.

Svédország nagyon mást vall a menekültügyről, mint Magyarország. Miért jött Budapestre?

A belügyminiszter hívott meg. Az volt a célom, hogy személyesen beszéljünk Magyarország és Svédország menekültügyi megközelítéséről. Két órát beszélgettem a belügyminiszterrel, és volt egy háromórás vacsorám az igazságügyi miniszterrel.

Közeledtek bármiben az álláspontok?

Nem igazán. A mi megközelítésünk, hogy a menekültkérdés a világunk egyik legfontosabb alakító tényezője most és a jövőben. A Földön 65 millió menekült és belső menekült van, és ez a második világháború óta a legmagasabb szám.

A menekülthelyzet jelenlegi oka a szíriai háború: a szír lakosság fele, 12 millió ember hagyta el hazáját, vagy szeretne elmenekülni. De hiába valósulna meg a szír béke, jönnek új konfliktusok, és új okok, amelyek miatt tömegek kényszerülnek lakóhelyük elhagyására. Tavaly Bangladesben jártam, ahol a klímaváltozás lehetetleníti el az emberek életét. 160 millió ember él egy olyan országban, ahol néha már 50 fokos a hőség, az emberek pedig próbálnak elmenekülni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.