2017. február 24., péntek

ÉLJEN A JOBBOLDALI ÉS BALOLDALI SZEMBENÁLLÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.23.


A demokrácia lényege, hogy minden ember szabadon szerveződhet, hozhat létre politikai pártot, egyesületet vagy civilszervezetet saját világnézete, politikai felfogása vagy érdekei képviselete céljából. A demokrácia lényege a pluralizmus, a sokféleség elfogadása és szabad képviselete.

A demokratikus jogállam lényege, hogy törvényes keretet biztosít mindenféle szerveződés, közösség, politikai párt békés és szabad működéséhez, szabad versenyéhez. A demokrácia lényege, hogy a hatalom békés úton leváltható, egymással szembenálló pártok szabadon és érdekeik mentén szerveződhetnek, és megszerezhetik a politikai hatalmat.

A választók szavazataikkal dönthetik el, kik kormányoznak. A pártosodás nem a társadalom megosztását, hanem a társadalomban levő sokszínűség szabad mejelenését és képviseletét jelenti. Az optimális eset az, amikor a pártok lefedik a társadalom rétegeit és különféle csoportjait. Így minden világnézet, ideológia, érdek demokratikus képviselete biztosított.

Demokráciához minimum két egymással szembenálló oldalnak lennie kell. A demokrácia a szabad választás lehetősége. Ha nincs minimum két egymással szembenálló alternatíva, akkor nincs mi közül választani. Megszűnt a demokrácia. Ez azt jelentené, hogy nincsenek eltérő nézetek, felfogások és érdekek. Ilyen helyzet nem létezik. Ahol nem jelenik meg minimum két egymással szembenálló oldal, ott demokrácia nem létezik.

Aki fel akarja számolni a jobboldali és baloldali pártok szembenállását, az diktatúrát készít elő. Aki megosztásnak nevezi a társadalomban meglevő sokszínűség kifejeződését és nyílt képviseletét, az totális rendszerben gondolkodik. Aki a társadalom kiábrándultságát akarja felhasználni arra, hogy minden baj okának az egymással szembenálló pártokat jelöli meg, az populista demagóg, politikai szélhámos, aki az embereket megtéveszti és becsapja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.