2017. február 5., vasárnap

JELENETEK A PUTYIN-PINCSIK ÉLETÉBŐL

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY BLOG
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2017.02.03.


Az öleb és az öleb gazdája is úgy látja a világot, hogy trendforduló van, szemünk láttára oszlik köddé a Nyugat vezető szerepe. Tévednek..

"Engedélyt kaptunk – ha úgy tetszik – a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság és nagy ajándék." (Orbán Viktor Trump beiktatása után, jan. 23-án)

Két évvel ezelőtt, egy verőfényes februári napon Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Budapestről küldött fenyegető üzenetet a megszálló orosz barátocskái ellen harcoló, körbezárt debalcevei ukránoknak, miközben a magyar miniszterelnök nem is mellette állt, hanem inkább alatta, szőnyegként, a magyar nemzeti szuverenitás legnagyobb dicsőségére. Részéről a probléma le volt tudva azzal, amit még egy évvel azelőtt mondott ("Magyarország nem része a konfliktusnak"), talán még Kárpátalja meg a határmenti őzek helyzete foglalkoztatta, ennyi.

Most csütörtökön Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, miközben a donyecki térségben újra kitört az őrület, megint Budapestről üzent az ukránoknak, mondván, Kijevnek "nem áll érdekében a minszki megállapodásban foglaltak megvalósítása. Ezért keresi az ürügyet arra, hogy felmondhassa a megállapodást", különben is, Ukrajna valami rejtélyes okból "egy állítólagos agresszió áldozataként igyekszik feltüntetni magát", nem is értjük, hogy gondolják ezt, még mi nem kéne nekik, a Krím?

A magyar miniszterelnök azonban két évvel ezelőtthöz képest most a sarkára állt, és a Trumpnál is magasabb világi hely jelenlétében úgy rúgott még egyet az orosz agresszió áldozataiba, hogy a fal adta a másikat. Orbán Viktor jó álneutrálisan kijelentette, hogy "a minszki megállapodást maradéktalanul teljesíteni kell", a béke és a stabilitás igényét véletlenül sem Moszkva felé fogalmazta meg, plusz most látta elérkezettnek az időt annak közlésére, hogy "az ukrán oktatáspolitikai törekvések nem segítenek a magyar-ukrán kapcsolatoknak". Amúgy meg sajnálkozott, hogy Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divattá, de mi bezzeg ellenállunk a Zeitgeistnak. Erre tartanak minket gazdáink. Minket, az Európai Unió és a NATO elkötelezett tagját, a nyugati értékek talaján szilárdan álló szuverén nemzetállamot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.