2017. február 22., szerda

KUDARCRA ÍTÉLTETETT A JOBBIK NÉPPÁRTOSODÁSI KÖVETKEZMÉNYE?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.22.


Vonának épp elég baja van azzal, hogy a radikálisok tiltakozása ellenére megpróbálja pártját középre vonszolni. A Jobbik elbizonytalanodott szavazóira úgy csapott le az ellenséges kormányzati propaganda, hogy azt még Gyurcsány Ferenc is megirigyelhette. A közvélemény-kutatók többségénél a párt támogatottságának a csökkenését lehet kiolvasni, illetve a néppártosodási törekvések teljes kudarcát. Hiába erős a Jobbik az úgynevezett másodlagos preferenciáknál, jelenleg nem nagyon látni, hogyan tudná a párt például a mostani fideszes szavazókat, vagy éppen a csalódott baloldaliakat magához édesgetni.

A Jobbik számokban


A Jobbik 2015 óta azon fáradozik, hogy a szélesebb tömegek előtt is elfogadott legyenek politikai elképzeléseik, és az ország második legnagyobb politikai erejévé tudjanak válni, amelyhez hozzásegíti őket az a tény, hogy a jobboldali szavazók másodlagos preferenciaként tartják számon a pártot, azaz jellemezően például egy fideszes a Jobbikra szavazna, ha éppen nem lenne a Fidesz.

A TÁRKI január végén tett közzé adatokat pártpreferenciákról. Egy féléves mérési ciklus után, 1000 fős mintán mutatják be a pártok jelenlegi támogatottságát. Ebben láthatjuk, hogy 5 százalékpontot csökkent a pártválasztók aránya a mintában, a Jobbik támogatottsága az összes megkérdezettek körében 14-ről 13 százalékra, a biztos pártválasztók körében 22-ről 20 százalékra csökkent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.