2017. február 1., szerda

MEDDIG VÉDITEK A SZAKADT, RONGYOS, LEHÁNYT MUNDÉR BECSÜLETÉT A TÉNYEKKEL SZEMBEN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.01.


...Szóval már kora reggel volt szerencsém az Orvosi Kamara egyáltalán nem ellenzéki elnökének Balog Zoltán emberi formájú miniszterhez címzett leveléről értesülni, amely szerint nagyon komoly probléma van az egészségügyben. Még Éger István szerint is. A szükséges 600 helyett kevesebb mint 140, megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos dolgozik a kórházak sürgősségi osztályain.

Aztán eltelt egy kis idő és – mikor éppen nekifogtam volna Palkovics vérfagyasztó interjúját darabokra szedni, amelyben levonta a katasztrofális PISA-felmérések eredményeiből a kőgeci konzekvenciákat (ami késik, az jön) – belebotlottam egy igazán szívderítő statisztikába. Hogy ne az legyen, Gajdics, b*zmeg, hogy az én személyes ostobaságommal felvértezve próbálok az olimpia előtt keresztbe feküdni.

Miután múlt héten a senki által meg nem választott Transparency világossá tette, hogy a korrupció tekintetében leküzdöttük magunkat Románia szintjére, Namíbia alá konkrétan, egy másik senki által meg nem választott szervezet, a stockholmi Health Consumer Powerhouse (HCP) közzétette az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (Europe Health Consumer Index – EHCI) nevű rangsort.

Bencsik, vagy izé, Gajdics, vagy melyik vagy, kezdjed szépen hegyezni a pennádat, hogy holnap reggel a Magyar Időkben elmagyarázhasd, mekkora kibaszott nagy siker ez és bezzeg Zimbabwe. Meg Albánia. Ja, meg Sorosgyurcsány. Addig jegyzetelj szépen: a 2016-os évre vonatkozó jelentés 35 ország egészségügyi rendszerének hat területét (a betegjogok érvényesülése, az ellátás hozzáférhetősége, a gyógyítás eredményessége, a rendszer finanszírozottsága és a szolgáltatások skálája, a megelőzés területe és a gyógyszerellátás) vizsgálta indikátoronkénti pontozással. A maximálisan elérhető pontszám 1000.

Tanulságok: Magyarország a tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került a rangsorban, még az összeomlás szélén tántorgó Görögország is lekörözött. A lehetséges ezer pontból 11 ország ért el több mint 800-at. A listát Hollandia vezeti 927 ponttal, miközben hazánk mindössze 575 pontot ért el, amivel a harmincadik helyre esett vissza. Csak nyolc ország szerzett hatszáznál kevesebb pontot, a magyarnál is rosszabb egészségüggyel pedig csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia rendelkezik...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.