2017. február 1., szerda

ÚJABB MILLIÁRDOK ÖMLENEK ÁLLAMI SIKERPROPAGANDÁRA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Márton Balázs
2017.02.01.



A miniszterelnök vejének volt cége előbb tudhatott egy pályázatról, mint hivatalosan értesülhetett volna; újabb 3 milliárd forintot költ a kormány kommunikációs célra; hűtlen kezelés miatt nyomoznak egy TEK-es közbeszerzéssel kapcsolatban.




Ezekről ne maradj le!

Uniós támogatással lett barna az ivóvíz Baján (Átlátszó)

Tiborcz korábbi cége a jövőbe látott? (Direkt36)

Hárommilliárd forint állami kommunikációra és plakátokra (Index, Napi)

Ha van 3 perced:

Uniós támogatással lett barna az ivóvíz Baján

Baján hetek óta botrány van a vezetékes víz körül: sok helyen még kézmosásra sem lehet használni a vizet. A város a vezetője annak társulásnak, amely hatmilliárd forint uniós és magyar költségvetési támogatást kapott a térségi ívóvízminőség-javításra. A helyiek elégedetlenségükben aláírásokat gyűjtenek. Világos tájékoztatást, magyarázatot, felelősségre vonást és kártérítést követelnek. (Átlátszó)

Tiborcz korábbi cége a jövőbe látott?

Tiborcz István, a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt közvilágítás-korszerűsítéssel házalt, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna, ráadásul ezt hangfelvétel is bizonyítja. A vállalat 2012-ben kereste meg a lehetőséggel a szekszárdi városvezetést, holott a pályázatról elvben csak 2014-ben értesülhetett. A felvétel szerint legalább egy képviselő tudhatta, hogy az akkor már a miniszterelnök lányával járó Tiborcz a cégnél van. (Direkt36)

Hárommilliárd forint állami kommunikációra és plakátokra

Közel kétmilliárd forint megy újabb kormányzati plakátokra és további 1,1 milliárd kommunikációra. Emellett a Miniszterelnökség meghosszabította a szerződést Balsai István alkotmánybíró fiának ügyvédi irodájával, és 280 millióból vettek öt festmény a Várba költöző tárca új épületébe. Egy olyan szervezet is kapott 220 millió forintot a felvidéki magyarság identitásának erősítésére, amelynek se magyar, se szlovák jegyzékben nincs nyoma. (Index, Napi)

Gurul a szekér Mészáros üzleti körének

A Magyar Építő alakíthat át egy műemléket a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának megbízásából. A cég közvetett tulajdonosa nem ritkán a felcsúti polgármester vállalatával közösen kap munkákat a közszférából, és a felcsúti fociakadémiát is szponzorálja. A Magyar Építő egyik igazgatósági tagjának vállalkozása a Vigadón dolgozhat egy minisztériumi háttérintézmény megbízásából. (Átlátszó, Átlátszó, HVG)

TEK-es visszaélés miatt indult nyomozás
Hűtlen kezelés miatt nyomoznak egy olyan ügyben, amely a Terrorelhárítási Központ egyik közbeszerzésével kapcsolatos. Hajdu János főigazgató tett feljelentést, mert a szervezet egyik belső ellenőrzésén – kiszivárgott információk szerint – egy több tízmillió forintos, épületfelújítással kapcsolatos beruházásnál törvénytelenségeket találtak. A gyanú szerint a TEK gazdasági vezetésének egyik tagja fiktív munkálatokért is fizetett egy külsős cégnek. (Index)

Így „barmolják szét” Schmidt Máriáék a Figyelőt

Hiába állította Schmidt Mária, hogy „elsősorban pénzügyi befektetőként vállal szerepet a Figyelőnél”. A lap újságírói szerint például egy készülő cikk nem jelenhetett meg, miután leszóltak a Külügyminisztériumból. Csak később, az újságírók közös fellépésére tehették közzé. Az új vezetés viszont nem értette, hogy a lap egyik rovatvezetője miért mondott le, miután a volt államtitkár L. Simon Lászlóval és a századvéges Lánczi Andrással felállt bizottságot ültettek a nyakukba. (444)

Ha van még két perced:

Magasabb lesz Csiszár Jenő főkonzuli fizetése, mint Orbán Viktoré. (Vastagbőr)

Korábban aranycsempészés miatt majdnem kiutasították Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulját, aki kulcsszerepet játszott az FBI által körözött Ghaith Pharaon ügyében. (Index)

A bebukott Quaestor vezére, Tarsoly Csaba kitiltatta a nyilvánosságot a tárgyalásáról, mert szerinte hamis hírek keringenek róla a médiában. (444)

Megjelent az interneten az első csoport, amely nemzeti lakáslottót szervezne és behúzná a jelentkezőktől a havi 10-40 ezer forintos szervezési díjat az állami támogatású programban. (Portfolio)

Nyomozók szállták meg a francia parlament alsóházát. François Fillon, a francia elnökválasztás egyik fő esélyese ellen nyomoznak, mert a gyanú szerint éveken fiktív munkára alkalmazta a feleségét. (444)

Rengeteg felajánlást kapnak amerikai jogvédő civil szervezetek
azóta, hogy Donald Trumpot elnökké választották. (444)

Kiszivárgott titkos dokumentumok alapján
az FBI elég könnyen kémkedhet újságírók után. (The Intercept)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.