2017. február 14., kedd

MUSZÁJ-E MINDENKINEK DOLGOZNIA?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.02.13.


"A digitalizáció és elektromos mobilitás elterjedése csökkenteni fogja az alkalmazottak számát az autóiparban – állítja Karlheinz Blessing a Volkswagen AG személyzeti igazgatója. (Eltűnnek az autóipari munkások)

Az „Aki nem dolgozik, az ne is egyék" szemléleten alighanem sürgősen változtatnunk kell valamiként, mivel a technológia fejlődése miatt rengeteg ember fogja elveszíteni az állását. Nem egy-két lusta naplopó gondjait kell majd megoldani, hanem nagyjából az egész emberiségét. Mi lesz, ha robotok és más engedelmes szerkentyűk olcsóbban fognak szorgoskodni, mint a sok helyen amúgy is éhbérért dolgozó élő munkaerő?

Talán milliók fogják követelni, hogy azonnal állítsák le a fejlesztéseket, mivel ők ezek miatt maradtak munka nélkül. A géprombolók azonban a XIX. században sem jutottak semmire.

Az emberek egyelőre még nem árammal működnek. Életben maradásuk érdekében rengeteg különféle tápanyagra van szükségük. Pihenniük is túlságosan gyakran kell és ezen idő alatt nem termelnek semmiféle profitot. A gépekkel szemben munkaidőn kívül is rengeteg mindenre szükségük van. Csak egyféleképpen lehet kikapcsolni őket, ami azonban gyilkosságnak számít.

Sok olyan ember fog „felszabadulni” a munkavégzés alól, akik dolgozni ugyan szeretnének, de hatékonyságban nem tudják majd felvenni a versenyt a gépekkel. Nem lehet őket hirtelenjében átképezni szoftverfejlesztőnek, karbantartónak, elektrotechnikusnak, vállalat-igazgatónak, sikeres táncos komikusnak. A politikusok számát sem lehet a végtelenségig növelni. Mihez kezdhet egy ország 2.000-3.000 fess köztársasági elnökkel vagy 350.000 helyettes államtitkárral? Hol lehetne őket méltóképpen elszállásolni és a semmittevésen kívül mihez tudnának kezdeni?

A szórakoztatóiparban sem tud mindenki elhelyezkedni. A statisztériát sok helyen amúgy is kiszorította a könnyebben kezelhető és látványosabb CGI (Computer-Generated Imagery). Mi lesz, ha új sztárok helyett visszahozzák Judy Garland vagy Rudolph Valentino feljavított változatát? Chuck Norris marad a világ egyetlen színésze?

Feleslegesnek lenni nem jó dolog, nem kifejezetten szórakoztató és rengeteg kellemetlen mellékhatással jár. Depresszió, alkoholizmus, drogok, öngyilkosság, erőszak, mások kirablása. Ilyesmikkel lehet kitölteni a rengeteg szabadidőt. Az evolúció ez emberi fajt alapvetően úgy alakította ki, hogy minden egyes nap küszködjön az életben maradásért és nagyjából 20-30 évig éljen. A munka nélkül maradt férfiak kezdjenek el talán lándzsával nagytestű állatokra vadászni, asszonyaik pedig térjenek vissza a gyűjtögető életmódra? Ezzel tulajdonképpen el is menne az egész napjuk. Egészen fenséges látványt nyújtana, amint nagyvárosnyi, dárdákkal hadonászó férfi nekilátna üldözni egy teljesen elképedt bölénycsordát...

7 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.