2017. február 16., csütörtök

ORBÁNÉK DECEMBERBEN ÉSZ NÉLKÜL KÖLTÖTTEK EL 3365 MILLIÁRDOT. ITT A RÉSZLETES ELSZÁMOLÁS

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Napi.hu
2017.02.16.



A magyar államkincstár nyilvánosságra hozta a 2016-os költségvetési év decemberi elszámolását, ebből kiderül, hogy mire ment el az a 3365 milliárd forint, amit egyetlen hónap alatt költött el a kormány - írja a Napi.hu.

Mint ismert tavaly decemberben soha nem látott 907,6 milliárd forintos havi költségvetési hiányt hozott össze az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), miközben az első 11 hónapban szigorú gazdálkodásnak köszönhetően még 59 milliárd forint volt az államháztartás többlete. A kormány ahelyett, hogy megcsinálta volna Magyarország első pluszos költségvetését, az év utolsó hónapjában óriási költekezésbe kezdett; a rendes kiadásokon felül, mintegy ezer milliárd forintot szánt különböző célokra.

Azóta több tájékoztatót tartott az NGM, ám egyszer sem adott magyarázatot arra, hogy miért volt szükség a több száz milliárd forintnyi extrapénz kilapátolásra. Nem hivatalos információk szerint a cél a tavalyi gazdasági növekedés 2 százalék felett tartása, mert a kormány szerint rosszul vette volna ki magát, ha a "Magyarország erősödik" kampány mellett a KSH 2016-ra 2 százalék alatti növekedést publikálna. A mentőakció sikerült a KSH épp kerek 2 százalékra hozta ki a 2016-os éves GDP-növekedést.

Az év végi költekezésnek főbb irányai, az uniós programokhoz kapcsolódó pénzek kifizetései, az állami cégek tőkeemelése, a sportberuházások, infrastrukturális kiadások és határon túli szervezetek támogatása volt. Az igazságügyi tárca decemberben az éves kiadásainak 31,6 százalékát költötte el - az időarányosan elvárható 8,3 százalékkal szemben - bár összegszerűen az 5,4 milliárdos decemberi kiadás elhanyagolható léptékű az államháztartás egésze miatt. Az év utolsó hónapjára hagyta az IM az állami kártérítések kifizetését, de az év közben visszatartott pénzeket is akkor fizették ki a minisztériumban. Az IM esetében inkább az a forgatókönyv érvényesülhetett, hogy év közben megtervezték a kiadásokat, s amint megkapták a zöld jelzést, elköltötték a pénzeket:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.