2017. február 3., péntek

ORBÁNIA HELYE A VILÁGBAN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.02.03.


Most, hogy Putyin kutyifuttában ellenőrizte EU-beli egyik legkövetkezetesebb szövetségesét, eszmetársát, nézzünk egy kicsit körül, hová is tartozunk e világban.

A kommersant.ru cikke a látogatás előtti napon.

Az írás szerint Orbán Putyin egyik legkövetkezetesebb szövetségese, eszmetársa – legalábbis az EU-ban.
Aligha lehet kétséges, hogy hasonlóan látják a dolgokat a Soros-bérenc brüsszeliták is: Orbánia tehát megtorlásra számíthat, persze csak olyanra, amely nem csökkenti a Néppárt EP-beli súlyát. Kellemetlen lesz, de legalább lehet majd tovább brüsszelitázni, ha új kudarcok jönnek.

Nézzünk körül a világban, és kérdezzük meg: van-e olyan demokrácia, amelynek kormányával Orbániának szívélyes, baráti a viszonya..? Ne legyünk túl igényesek: nem olyan mély, kölcsönös megértésre gondolok, amilyen Azerbajdzsánhoz fűzi Orbániát – elvégre közös baltás sztori mégsem adódik minden nap –, csak amolyan kellemes viszonyra, amelyből akár szorosabb kapcsolat is létrejöhet.

Ne legyünk se túl igényesek, se túl szigorúak: a mai lengyel kormánnyal barátinak mondható viszonyban van Orbánia, s azt talán még a Putyin-nyalás se fogja beárnyékolni. Márpedig Lengyelország kétségtelenül demokrácia – legalábbis Orbániához képest. Hogy mást ne mondjunk, ott (még) van igazi és erős ellenzék; vannak eleven demokratikus hagyományok. A lengyel példa alapján azt mondhatjuk, Orbánia módfelett értékeli, ha valahol az övéhez hasonlítható elszántsággal fognak hozzá a demokratikus struktúrák lerombolásához: ez a minimális föltétele a barátkozásnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.