2017. február 3., péntek

A "CSALÁDBARÁT KORMÁNY" TOVÁBBRA SEM HAJLANDÓ MEGOLDANI A LAKCÍM NÉLKÜLI CSALÁDOK HELYZETÉT

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.02.03.


A Város Mindenkié és az Utcajogász 2016. december 6-án adta át az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt a petíciót, amivel 2500 ember követelte Balog Zoltán minisztertől, hogy haladéktalanul találjon megoldást a lakcím nélküli családok problémájára. Annak ellenére, hogy személyesen egyeztettünk a minisztérium képviselőivel és írásban is leadtuk javaslatainkat, a kormány pedig állítólag még egy munkacsoportot is létrehozott a probléma kezelésére, két hónap alatt egyetlen lépés sem történt azért, hogy annak a több, mint 4000 kiskorúnak és több, mint 60 ezer felnőttnek a helyzete érdemben javuljon, akiknek ma Magyarországon nincs érvényes lakcíme.

Magyarországon 65 ezer embernek – köztük kb. 4500 kiskorúnak – nincs érvényes lakcíme, ami lényegében minden szociális támogatásból és alapvető szolgáltatásból kizárja őket. 1500 gyereknek csak ún. település szintű lakcíme van, ami azon túl, hogy nem felel meg a hatályos törvényeknek, megnehezíti, hogy bármilyen ellátáshoz hozzájussanak. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcím problémája miatt szenvednek hátrányt. Az érvénytelen lakcímmel rendelkező gyerekek és szüleik egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a következő alapvető szolgáltatásokhoz: államilag támogatott egészségügyi ellátás, gyes, családi pótlék, gyed, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ingyenes intézményi gyermekétkeztetés. Az ún. települési támogatások igényléséhez (pl. lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás és átmeneti segély) és ahhoz, hogy egy gyerek biztosan tudjon iskolába és óvodába járni, szintén kell, hogy legyen lakcíme.

Hogyan fordulhat elő, hogy egy magyar állampolgárnak nincs érvényes lakcíme? Ma Magyarországon azok maradnak lakcím nélkül, akiknek miután egy korábbi lakóhelyüket el kellett hagyniuk, fiktiválták (azaz érvénytelenítették) a lakcímét, az új lakóhelyükön pedig nem tudnak bejelentkezni. Csak 2016-ban összesen 20 ezer embernek fiktiválták a lakcímét. Vagyis a lakcím nélküliség azokat az embereket érinti, akiknek nincs saját ingatlanuk és nem tudják érvényesíteni a lakástulajdonos vagy szállás fenntartója felé a lakcímhez fűződő alapvető jogukat a szállásadó vagy éppen az okmányirodák jogszerűtlen magatartása miatt.

Ennek a helyzetnek a kezelése nem kerül pénzbe, csupán politikai akaratra és gyors és konkrét lépésekre van szükség attól a kormánytól, ami magát előszeretettel családbarátnak állítja be. A Város Mindenkié és az Utcajogász a következő megoldásokat javasolja az EMMI számára:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.