2017. február 26., vasárnap

ÖT ÉRV AMELLETT, HOGY A KORMÁNY NEM AKAR NÉPSZAVAZÁST A PAKSI BŐVÍTÉSRŐL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.02.25.



A paksi beruházás maradt Orbán Viktor utolsó hosszú távú projektje, ezért tíz körömmel fog ragaszkodni a megvalósításához. Az olimpiai pályázat elbukása után a kormánynak most mindennél fontosabb felmutatni egy sikeres „nemzeti ügyet”, épp ezért mindent el fog követni annak érdekében, hogy a paksi bővítés megvalósuljon. Ha nem Orbán Viktor kormányáról lenne szó, azt mondanánk, hogy épp ezért lenne logikus egy népszavazást kiírni róla, ám mivel nem játsszuk el a naiv állampolgár szerepét, tudomásul vesszük, hogy ezúttal a régi taktikát követi a hatalom, vagyis, minél kevesebb információt kíván a polgárai orrára kötni. Összeszedtük, miért lenne fontos, hogy az LMP kezdeményezésére megtartsák a népszavazást ebben az ügyben.

1. A népszavazás intézményét annyira ellehetetlenítette az Orbán-kormány az utóbbi hat esztendőben, hogy ideje demonstrálnia, akkor is kíváncsi az emberek véleményére, amikor történetesen nem ő kezdeményezi a referendum kiírását. Persze nem gondoljuk, hogy a kormány ezt a szempontot komolyan veszi, hiszen többször bebizonyította, nem veszi komolyan a népi kezdeményezéseket, lényegében arra rendezkedett be, hogy csak az általa preferált ügyekben legyenek kampányok. Ha mégis úgy döntenének, hogy átengedik az LMP kezdeményezését, és összegyűlne az elegendő aláírás a szavazás kiírásához, akkor nehéz helyzet állna elő minden fél számára, hiszen a paksi beruházásnak szinten minden érdemi elemét titkosították, úgyhogy csak elvi vita folyhatna arról a kampányban, hogy ez a beruházás gazdaságilag indokolt-e.

A jelenleg 80 százalékos GDP arányos hitelállományunk hirtelen megnőne körülbelül 10 százalékkal, és akkor már Matolcsy György piros pöttyös fenekű gyerekei se mentenek meg bennünket attól a szégyentől, hogy az alaptörvényben rögzített adósságcsökkentési tendencia helyett újabb terheket vegyünk a vállunkra.

2. Épp a titkosítások miatt lenne azonban jó belevágni egy népszavazási kampányba, hiszen nyomás alatt a kormány talán végre elárulna valamit abból, miként számolta ki, hogy nyereséget fog termelni az erőmű. Szakmai vita folyhatna, amit nagyon nem szeret a kormány, hiszen csakis az érzelmi meggyőzés eszközét ismeri, ugyanakkor Orbán Viktor minden megnyilvánulása azt sugallja, hogy nem tartja elég érettnek a népét arra, hogy ész érvek ütköztetéséből vonjon le tanulságokat. Persze az ellenzék sem lenne rest, és meglovagolná azt a szempontot, amit a Momentum Mozgalom is jól használt az olimpiai aláírásgyűjtés idején. Ma ugyanis Magyarországon az a legfőbb érv minden nagy projekt ellen, hogy amíg nincs rendbe téve az egészségügy, a szociális ellátórendszer, az oktatás, amíg nő a dolgozói szegénység, addig ne vegyünk fel hitelt egy ilyen gigaberuházásra...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.