2017. március 18., szombat

A FÉRFI, AKI AZT HITTE, BÁRMIT MEGTEHET: A LÚGOS ORVOS A MÁSODFOK UTÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BALTA FLÓRIS
2017.03.17.


Másodfokon 9 év börtönben letöltendő szabadságvesztést és végleges foglalkozástól eltiltást mértek arra az orvosra, aki 2013. március 12-én életveszélyes lúgmarásos sérülést okozott egy nőnek. A későbbi sértett szakítását elfogadni nem hajlandó dr. Bene Krisztián több hónapnyi zaklatás és előkészület után támadt áldozatára, annak saját lakásában. Előbb műtétekhez használt altató-nyugtató, emlékezetkiesést okozó és pszichotrop anyagok kombinációját juttatta injekció formájában a sértett szervezetébe, hogy zavartalanul véghez vihesse tervét. Ezután öntötte a lúgot úgy, hogy az okozott égés elsődlegesen a nemi szerveket érintse.

Jelen írásnak nem célja, hogy eggyel megtoldja a sérülést részleteiben leíró, vagy a cselekmény mozzanatait bemutató cikkek sorát. Mivel a büntető igazságszolgáltatás vezérelve, hogy a vádiratban foglaltakat ne pusztán ellenőrizze, de kiderítse velük kapcsolatosan a teljes igazságot, aki Bene doktor tettének részleteire kíváncsi, az tájékozódhat róluk a tárgyalásokról tudósító sajtóorgánumokban.

Az Irgalmasrendi Kórház akkori főigazgatóját még a bűncselekmény napján őrizetbe vették, ami az előzetes letartóztatás előszobájának számít. Nem sokáig maradt azonban ott, mert 4 hónap után szabadon távozott, egy évvel később pedig a nyomozást is megszüntette ellene a Fővárosi Főügyészség. Csupán a sértett panaszának köszönhető, hogy nem maradt ennyiben az ügy, hanem az ügyészség végül mégis vádat emelt.

Az az ügyészség, amely ezután az eljárás teljes bírósági szakaszában érthetetlenül passzív volt, kérdésessé téve a megfigyelő számára, hogy a vádat képviseli-e egyáltalán. A meghallgatott tanúkhoz intézett ügyészi kérdés leggyakrabban annyi volt, hogy “milyen embernek ismerték meg” a vádlottat, sokszor pedig egyáltalán nem kérdezett az ügyész. Eközben az orvosszakértőknek olyan képtelenségekről kellett nyilatkozniuk, mint hogy mennyire nehéz beadni egy injekciót kesztyűben, vagy épp le lehet-e csatlakoztatni használat közben az injekciós fecskendőt a tűről. Az igencsak enyhe elsőfokú ítéletet követően az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, mielőtt fellebbezett volna, és később egy folyosói beszélgetés során, mások füle hallatára kijelentette, hogy végülis azért tette meg, mert “ilyenkor muszáj, nehogy a másodfok csak az enyhítésért folyjon”...

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.