2017. március 24., péntek

A SZOLIDARITÁS NEM EGYIRÁNYÚ UTCA - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.03.24.


A szolidaritás nem egyirányú utca – üzente elsősorban Magyarországnak és Lengyelországnak Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök a menekültkérdésről szólva, az APA osztrák hírügynökségnek adott, terjedelmes exkluzív interjújában, amelyet ma hajnalban tettek közzé.

Az osztrák államfő a Líbiában ma tapasztalható siralmas közbiztonsági helyzet miatt csaknem kilátástalannak ítélte azt az elképzelést, hogy az Európai Unió megállapodás köthetne az észak-afrikai országgal az Európába igyekvő menekültek ottani feltartóztatásáról. Ami az unió külső határainak a védelmét illeti, Van der Bellen hangsúlyozta, hogy annak érvényesítése során is be kell tartani a menekültek jogairól szóló genfi menekültügyi egyezményt. Külön felhívta a figyelmet arra: ellentétes az emberi jogokkal, ha a határellenőrzési intézkedések során nem biztosítják a menedékkérelem benyújtásának a lehetőségét.

Ami a menekültek Európán belüli elosztását illeti, az osztrák köztársasági elnök leszögezte, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Lengyelország és Magyarország például évente eurómilliárdokat kap az EU költségvetéséből. Alexander Van der Bellen nyitottnak mondta magát arra, hogy az unió a pénzügyi ösztönzés eszközével is éljen a menekültek elosztásának érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.