2017. március 24., péntek

MENNYI PÉNZ KELL AHHOZ, HOGY SOHA TÖBBÉ NE KELLJEN DOLGOZNOM?

ALAPBLOG
Szerző: BANKAR
2017.03.23.


Aki felelősen gondolkodik a jövőjét illetően, biztosan feltette már magának a kérdést, hogy mennyi pénzt tegyen félre a nyugdíjra. Ennél talán egy fokkal még izgalmasabb a címben megfogalmazott kérdés.

A válaszadást nem a tőkepiaci hozamok elemzésével kell elkezdenie, hanem saját magában. A fő kérdés ugyanis, hogy mennyi pénz elég? Könnyűnek tűnik a kérdés, de korántsem az. Ennek fő oka, hogy az ember szinte mindig az aktuális helyzeténél szeretne jobbat, többet. Az igények gyakran az épülő megtakarítással együtt nőnek és új cél születik. Egyszerűen ilyenek vagyunk.

Tehát ha tudatosan készülünk arra, hogy mikortól nem kell dogoznunk többet, először is próbáljuk meg megválaszolni magunkban a kérdést: mennyi pénz elég? Milyen életszínvonalnál nem kell több a hátralévő életemben?

Ha rendelkezésünkre áll a válasz, akkor pontosítsuk a kérdést! Mennyi a megcélzott életszínvonal fenntartásához szükséges éves költés?

Ebbe az átlagos költésbe számoljunk bele mindent, ami várt és tervezzünk valamennyire a váratlan kiadással is. Például ha 5 évente autót akarunk cserélni, akkor a régi és az új autó ára különbségének egyötödével növeljük meg éves átlagos költési tervünket. Ha hosszú távra tervezünk, akkor számoljunk az ingatlanunk amortizációjával is, stb.

Nemrég olvastam egy érdekes cikket a „4%-os szabályról”. Az író szerint, ha tudjuk az éves költésünk értékét, akkor elég megszoroznunk azt 25-tel, hogy megkapjuk azt a megtakarítási szintet, ami egy életre elegendő lesz úgy, hogy a tőke soha sem fogy el. A logika emögött egyszerűen annyi, hogy ebben az esetben a teljes megtakarításunknak éppen 4%-a lesz az éves költésünk. Vagyis ez a módszer két erős feltevés megvalósulása mellett valóban működik:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.