2017. március 3., péntek

ÉS HA LE PEN JÖN? - A FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁSRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Balázs Gábor
2017.03.03. 


Az ún. zombi-filmek példátlan kereskedelmi sikere alighanem sokat mond korunkról. Van valami ilyesmi a levegőben: napjainkban politikai élőhalottak töltik be a horizontot valamiféle bombatámadásra utaló díszletek között. Valójában a végjáték alighanem már egy ideje elkezdődött, de most vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy a rendszer a saját maga által küldött hibaüzeneteit is tökéletesen semmibe veszi.


Pedig ezekből van szép számmal: a rendszer intézményes képviselőit mindenfelé kiakolbólították a hatalomból, Cameron, Clinton, Renzi ma már csak rossz emlék, de még maga Merkel sem lehet biztos a dolgában. A szobrok ledőlőben, a paloták lángokban: hullanak a fejek szépen. Maga Franciaország egy politikai temető: Hollande, Valls, Sarkozy, Juppé, Fillon – az utóbbi évtized összes nagyágyújától szerencsésen megszabadulni látszik az ország.

De nem csak személyek ügye ez: az egész inkompetenciával és korrupcióval vádolt politikai világ élvezi polgárai mély megvetését. A társadalom szent dühe immár minden és mindenki ellen fordult, nem is „elit-ellenesség” ez egyszerűen, hanem mély undor.

Olvasóink jól tudják: ma már nem is az a kérdés, hogy bekerül-e Marine Le Pen az elnökválasztás második fordulójába, hanem (szemben a magyar kommentátorok és „szakértők” egybehangzó véleményével) egyáltalán nem lehetetlen, hogy megnyeri a választásokat. Nem akarok a Kettős Mérce Lengyel Lászlójaként tündökölni, de szerintünk: Marine Le Pen jön...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.