2017. március 3., péntek

NEM FELZÁRKÓZUNK, HANEM LESZAKADUNK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Petschnig Mária Zita
2017.03.02.


Magyarország nemzetközi versenyképességéről és regionális helyzetéről, fogyasztási adatokról és munkát terhelő adókról is kérdeztük Petschnig Mária Zitát, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársát a Reggeli gyorsban.

A közgazdász elmondta: az Európai Unió egyik alapvető célja, hogy elősegítse a frissen csatlakozott, és elmaradott gazdasági teljesítménnyel rendelkező tagországok nyugati szinthez való felzárkóztatását. Ez Magyarország esetében azonban a csatlakozás óta eltelt mintegy 13 év alatt nem volt sikeresnek mondható, erről árulkodik az EU frissen közzétett versenyképességi jelentése is, amely az egyes tagországok régióinak teljesítményét és fejlettségét is felmérte. Petschnig Mária Zita az adatokat elemezve elmondta: hazánk nem csak az uniós átlagtól távolodott el, hanem a régiós társaktól, így Csehországtól és Szlovákiától is lemaradt – Lengyelországban a beruházási rátát megduplázták, Szlovákiában 50%-kal növelték 2004 óta A szakértő szerint ez különösen ellenmondásos annak fényében, hogy a 2013 óta a szerény ütemben, de növekvő gazdasági teljesítmény mellett sem a felzárkózás, hanem a leszakadás tendenciája volt megfigyelhető.

Petschnig Mária Zita reagált a beruházásokra vonatkozó legutóbbi hivatalos adatokra is. Elmondása szerint a rendszerváltás óta nem volt példa ekkora, az összteljesítmény 20%-ra rugó csökkenésre, és csak egyetlen esztendőben volt az utóbbi évtizedekben ezt meghaladó zsugorodás – 1954-ben. A közgazdász az uniós fejlesztési pénzek nem hatékony felhasználása mellett a beruházások alacsony szintjét azzal is magyarázta, hogy az „újraiparosításnak” is nevezett kormányzati gazdaságpolitika lényegében kizárólag az autóipari fejlesztésekre és teljesítményre koncentrál, és nem törekszik arra, hogy több lábon álló szektort hozzon létre.

A közgazdász szerint az idei évi gazdasági növekedést részben elő fogja segíteni az uniós támogatások mértéke, de továbbra is probléma, hogy a támogatások mellett évek óta nem került be a magyar gazdasági szerkezetébe olyan új strukturális elem, ami a versenyképességet növelhetné. Petschnig Mária Zita szerint mindezt úgy sikerült elérni, hogy az EU-ban Magyarországon a legmagasabb az egy főre jutó uniós forrás, de ezzel párhuzamosan itt a legrosszabb azok érdemi felhasználása. A szakértő szerint ez azt jelenti, hogy nem sikerült beintegrálni a forrásokat a gazdasági folyamatokba, így a beruházásokat sem sikerül ösztönözni, ennek hiányában sem innovációs kísérletek, sem érdemi továbblépési lehetőség nem merül fel. Petschnig Mária Zita szerint a látványberuházások, mint a stadionépítések, a Várba költözés vagy Liget-projekt a múlt évi 10 százalékos növekedés ellenére nem járultak hozzá a beruházások bővüléséhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.