2017. március 10., péntek

ÚJABB TÁMADÁST TERVEZ A KORMÁNY A KISKERLÁNCOK ELLEN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.10.


...Az Index mutatta be azt az előterjesztést, amely alapján új különadóval és szabályozó eszközökkel a kormány ismét nekimenne a külföldi tulajdonban lévő áruházláncoknak.  Az internetes újság megkeresésére a Miniszterelnökség sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta az előterjesztést. Lázár János azonban több utalást is tett arra a 81. kormányinfón, hogy a kormány valóban tervez valamit a kiskereskedelmi láncok ellen, de nem pontosan azt, ami az Indexen kiszivárgott. De mi is derült ki az Indexen bemutatott anyagból?
Talán az összes tétel közül a legfontosabb a környezethasználati díj lenne a parkolókra, amelyből 20 milliárd forint bevételt remél a kormány. Azt Lázár János sem cáfolta, hogy valamilyen módszert találni kell arra, hogy a nagyobb multik által okozott környezetterhelést valamivel ellensúlyozni kellene (parkolók), de részletekbe nem ment bele a miniszter. 
Paródiába illő, hogy a kormány környezetterhelés címen vetne ki különadót, miközben Budapesten komoly környezetkárosítást hajtott végre zöldterületek valóságos letarolásával. 
A kormány szabályozná a nagyobb áruházláncok reklámköltségeit is, a napi fogyasztási cikkeket áruló cégek bevételeik maximum 0,5 százalékát költhetnék reklámokra. A kormány érvelése szerint ezzel tudatosabban választhatnának a fogyasztók a termékek közül, és a kisebb cégek sem kerülnének versenyhátrányba. A környezetterhelés ennél a pontnál is előjött, mivel a tervezet alapján a kormány úgy gondolja, hogy az ingyenes buszszolgáltatás is reklámtevékenységnek minősül, ráadásul amellett, hogy befolyásolják a fogyasztókat, még a környezetet is szennyezik (elsősorban a Tesco-buszokra gondolhatnak).
A tervezet alapján a kormány azt is törvénybe írná, hogy az áruházláncoknak mekkora létszámban kell foglalkoztatniuk, mivel az eddigi adatok alapján nem foglalkoztattak elég embert. Az alacsony létszámban valójában az is közrejátszhat, hogy bérszínvonal nem túl vonzó ebben az ágazatban, ráadásul 2015-2016 között pont a vasárnapi boltzár miatt küldtek el nem kevés embert.
vasárnapi boltzár visszavonása után előkerült magasabb bérpótlékot is elővennék, a vasárnapi munkavégzésért 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a munkavállalók.
A fontosabb pontok mellett további tételeket is tartalmaz a terv, például pontosítanák, hogy mitől is diszkont egy diszkont, megtiltanák, hogy 400 négyzetméternél nagyobb boltokban gyűjtőcsomagokat áruljanak, valamint megerősítenék az élelmiszerláncok ellenőrzését is, a kiskereskedelmi szektor ellenőrzésének összehangolása külön kormánybiztost is kapna... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.