2017. március 6., hétfő

VICCES CSÁVÓ EZ A VAJNA BANDI, KÁR, HOGY SEMMI KEDVEM RÖHÖGNI A POÉNJAIN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.05.


Pedig. Pedig a kormányzati stratégián izzadó futószalag azt találta ki, hogy Enyedi Ildikó és Deák Kristóf berlini, illetve Los Angeles-i sikerei után (a törzsfőnök ugyan csak az utóbbinak gratulált azon nyomban és osztozott maradéktalanul az Oscar-díjjal járó érzelmi állapot elviselhetetlenségének terhében) Vajna András filmes gurut, média- és kaszinótulajdonost, külföldön adózó becsületes magyar állampolgárt, a parókakészítés és az unokakorú feleségek eltartásának nagymesterét belökdösik a Kossuth rádióba, hogy veregesse meg a saját és a naccerű kormány vállát a magyar filmgyártás dicsőséges mivoltára való tekintettel. Bár a Mindenki című filmhez nem sok köze van, a Saul fiához meg a Testről és lélekről című filmhez valóban van köze neki.

Najó, hazudtam. Nem ment semmilyen Kossuth rádióba, hanem az ő filmalapos irodájába fáradt be a közpénzmédia illetékes mikrofonállványa 10 perc erejéig szóra bírni a mestert, minden kaszinók és Vajna Timeák urát, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztost. És Vajna Andrew Andrásnak belefért az idejébe és mesélt nekünk, suttyóknak, hogy mi is megértsük. Igen, azzal az idegesítő, amerikás magyar kiejtéssel ecsetelte a fantasztikus teljesítményeket. Összefoglalom, pedig szívesebben dalolnék valamit az MTI kottájából, hogy például virágba borult Alcsút és idén rendezik meg először a halak napját, mert eddig méltatlanul leszartuk a halakat.

Tehát Bandi bácsi arról mesél, hogy
  • a romokból építették fel a mai filmtámogatási rendszert. A megelőző években szakma lejáratta magát, mindenki azt hitte, mondta, hogy a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem. A rossz szájíz miatt a bizalom elveszett, ezért nem kapták meg azt a támogatást, amit megérdemelnének, vagy ami kellene, hogy legyen. Olyan sok probléma volt a filmek körül, hogy muszáj volt ezt leállítani.
  • rendbe tették a magyarországi filmfinanszírozást, amely nagyon átlátható lett, pontosan tudják, a pénz mikor, hova, kinek megy, mindent elszámolnak, és erősen ellenőrzik, hogy a támogatás mind a vászonra jusson, ne más helyekre.
  • hiányoznak neki az új magyar történelmi filmek, de csak a beérkező anyagokból tud válogatni, ő nem tud megíratni egy jó forgatókönyvet, ha a téma nem tetszik az alkotónak. (…) próbálkoznak Hunyadi-, betyár- és más történelmi témájú filmekkel is, de az eddig készült forgatókönyvek nem voltak méltóak a megfilmesítésre. Nem akarnak elpazarolni egy Hunyadit, aki fantasztikus történelmi figura, és akiről méltó filmet kell csinálni.
Mindenkit, akit bővebben érdekel Vajna András mintegy 10 perces előadása, arra bíztatok, kattintson ide és hallgasson bele. Nekem viszont lenne néhány megjegyzésem arról a tudathasadásos állapotról, ami a magyar filmgyártás terén tapasztalható kétségtelen sikerek és Vajna András oligarcha személye és fenti böffentése között feszül:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.