2017. április 4., kedd

A SZABAD FELSŐOKTATÁS HALÁLA: A KORMÁNY BEZÁRATHATJA ELLENSÉGE EGYETEMÉT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Gödri Rita
2017.04.04.


Miközben itthon a CEU-t ellehetetleníti a kormány, addig egy fideszes jóbarát külföldi babérokra tör; ugyanakkor a külföldről szponzorált civilszervezeteket keményen korlátozná a hatalom; a monori offshore ingatlanügyek körül pedig feltűnt egy letelepedési kötvényben érdekelt férfi is.



Ezekről ne maradj le!

Mi köze a monori polgármesternek a letelepedési kötvényekhez? (Átlátszó blog)

Külföldi babérokra tör Mészáros Lőrinc (Index)

“Magyar civilszervezetek, melyek fokozottan veszélyeztetik Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását” (444.hu)

Ha van 3 perced:


Mi köze a monori polgármesternek a letelepedési kötvényekhez?
A monori önkormányzat 158 millió forintért vásárolta vissza azt a telket, ahol a városi kisállatbörzét tartják. A területet a város adta el korábban a GWH Ingatlanforgalmazó Kft.-nek. A GWH-nak két tulajdonosa a Silence Kft. és a Haman Stiftung. Ez utóbbi képviselője volt Hölle János, aki egy cégben volt Pogácsás Tibor volt monori polgármesterrel, jelenlegi államtitkárral. A Haman székhelye ráadásul megegyezik az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó cégével. De a szálak itt még nem érnek véget ebben a bonyolult offshore hálózatban. (Átlátszó blog)

Külföldi babérokra tör Mészáros
Ha eddig külföldön nem is tudták, hogy ki Magyarország gázszerelője, most már biztosan megtanulják, hiszen Mészáros Lőrinc két cége, az Opimus és a Konzum nemzetközi elismerésre vágyik. Jászai Gellért a Konzum Nyrt. vezetője korábban azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy stratégiai partnerek lettek Mészárossal, és főként a turizmus, az ipari és pénzügyi, valamint a média és ingatlankezelésben működnek együtt. Igyekeznek kibővíteni a Konzum és az Opimus befektetői körét, éppen ezért nemzetközivé szeretnék tenni ezen vállalkozásukat. Ez feltehetően nem lesz nehéz feladat a milliárdos gázszerelő számára, hiszen a fent említett cégek már rendelkeznek külföldi kapcsolatokkal. Mészáros korábban már felvásárolta az eszéki fociklubot is, melyet egyébként a magyar kormány is támogat, potom 3,3 millió euróval. (Index)

“Civil szervezetek, melyek fokozottan veszélyeztetik Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását”
Így szól annak a törvényjavaslatnak az indoklása, amelyet a kormány a civil szervezetek külföldi támogatottságával kapcsolatban terjesztett elő. E szerint azok a civil szervezetek, melyek évente több mint 7,2 millió forintnyi külföldről ​érkező támogatást kapnak, kötelesek azt jelenteni a bíróságon, és egy formanyomtatványban részletezniük is kell a kapott támogatásokat. Mindemellett a támogatást nyújtó szervezet is köteles ezt feltüntetni minden platformon. Amennyiben ezt bármelyik fél is elmulasztja, bírsággal sújtják és az ügyészség törölheti a nyilvántartásból. A kormány szerint erre azért van szükség, hogy a “külföldi szélsőséges érdekcsoportok” ily módon ne tudják érdekeiket képviselni. A kormány, állítása szerint, ezzel a határozattal a terrorizmust és annak lehetőségét kívánja megfékezni. (444.hu)

Több ezer ember vonult utcára a CEU-ért

Rekordgyorsasággal tárgyalja a kormány azt a törvénymódosítást, mely ​a hazánkban működő külföldi egyetemeket szabályozná. A probléma azonban az, hogy ez a javaslat egy olyan egyetemet lehetetlenítene el (CEU), amely már több magyar embernek, köztük politikusoknak, tudósoknak adott már versenyképes képesítést. A nemzetközi felháborodás ellenére a kormány kitart az álláspontja mellett, éppen ezért vasárnap este egyes számítások szerint tízezer ember tüntetett a CEU fennmaradásáért és a szabad felsőoktatásért. Ám nagyon úgy néz ki, hogy a kormányt nem érdekli az emberek véleménye, hiszen már kedden döntést hozhatnak az egyetemek bezárásáról. (Index , 444.hu, MNO.hu)

Ha van még két perced:

Értetlenül áll Brüsszel. A magyar kormány ismét nemzeti konzultációt hirdet: az EU bizottsági képviselők értetlenül állnak az uszító kérdések előtt. (Népszava)

Meghátrál a kormány? Egyelőre úgy tűnik, átmenetileg szünetelteti a kormány a reklámadó megszavazását, melyet jövőre akar kivetni több médiavállalatra. (444.hu)

Ellenáll a kormány a Fővárosi Törvényszéknek. Hiába kötelezte a törvényszék az Országgyűlést arra, hogy hozza nyilvánosságra a letelepedési kötvényekről szóló közérdekű adatokat, az december óta nem adja ki a kért dokumentumokat.(MNO.hu)

Polgári úgy vagy karaktergyilkosság? Jakubinyi Róbert csak polgári ügy miatt látogatta meg ügyvédjét, nem azért, hogy a belügyminisztert lejárassa. (Átlátszó)

Matolcsy György továbbra is azt hangoztatja, hogy a Magyar Nemzeti Bankon keresztül akarták valakik megbuktatni a kormányt. (
MNO)

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.