2017. április 17., hétfő

A VÁLASZTÓI MOZGALOMNAK AZ ELLENZÉK AJTAJÁT KELLENE BERÚGNI, NEM A KORMÁNYTÓL KÖVETELŐZNI

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.04.16.


Végre felmerült egy politikai követelés is az elmúlt hetek fesztivál hangulatú tüntetésein. Mozgalom indult egy arányos választási rendszerért. Jól megfogható cél, csakhogy messzebb visz a Fidesz-uralom megdöntésétől, mint a jelenlegi választási rendszer.

Orbán Viktor nem egyszerűen kormányoz, hanem rendszert irányít. Ezért a kormányzása alapjául szolgáló választási rendszer arányosítása csak a pótcselekvő ellenzéki pártok parlamenti melegedős helyeit szaporítaná, érdemi változást nem tudna okozni. A rendszer kétharmados szabályokon nyugszik. Az alaptörvény, az alkotmánybírák és a legfőbb ügyész kinevezése, a sarkalatos törvények mind-mind kétharmados törvénybe van betonozva. Ezért parlamenti kétharmad kell a rendszer leváltásához is. Egy többségi választási rendszerben könnyebb a kétharmadot megszerezni, mint egy arányos rendszerben. Ha lenne is kormányváltás, egy új sima feles többség csak gúzsba kötve tudna kormányozni a NER szabályai, alkotmánybírói és ügyészei mellett.

Az arányos választás, ahol minden szereplő a választásokon szerzett szavazatok arányában részesül a parlamenti mandátumokból. A kormányozhatósághoz az együttműködési készség nélkülözhetetlen egy arányos rendszerben. Egy színes koalíció minden tagjának a saját érdekeit háttérbe kellene szorítania az ország érdekeiért. Nah ez az, aminek halovány jeleit sem látom az ellenzéki pártoknál. Mindenki azt hiszi, hogy egyedül fog rendszert váltani, és a hozzá legközelebb állót mocskolja a leghangosabban. Nem öröm ez, de itt tartunk.

Az arányos választás célkitűzésnek jó, mert fontos dologra irányítja rá a figyelmet: A Fidesz magára szabta az egész közjogi rendszert. De az ügyre nehéz mozgalmat építeni, mert nem lehet megnyerni a küzdelmet. A jelenlegi fideszes többségű Parlamenttől azt követelni, hogy változtasson a választási törvényen olyan, mintha az ördögtől követelnénk, hogy fagyassza be a poklot -20 fokra. A rezsim nem hallgat az utca szavára. Nem lehet rájuk választási bojkott fenyegetéssel sem hatni. Vagy választáson kergetjük el őket ezekkel a szabályokkal, vagy itt basáskodnak még a nyakunkon évtizedekig.

Ebben a választási rendszerben kell kétharmadot szerezni, hogy utána egy arányos rendszerben lehessen együttműködésre kényszeríteni a pártokat. A jelenlegi szabályok között pedig csak egy módszer van a győzelemre, ha előre letisztázott rendszerváltó programmal indulnak képviselők a választásokon. Majd a kétharmad birtokában egy jogállami forradalommal mentesítik a fideszes aknáktól a közjogi rendszert, és mihamarabb új választásokat írnak ki az új szabályok alapján. Hívhatjuk kettős választásnak, vagy 500 napos programnak. A fontos az, hogy az új rendszerben már lenne lehetőség az európai kormányzásra, a mostaniban ez esélytelen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.