2017. április 17., hétfő

FAZ: ORBÁNT NEM LEHET ANTISZEMITÁNAK HÍVNI, DE MOCSKOS JÁTÉKOT ŰZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Szelestey
2017.04.17.


A német lap szerint Orbánék Magyarországon a demokratikus és jogállami normákat nem bedöntik, hanem szép lassan bedarálják. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. április 17.

A hangos sajtószemlét itt hallgathatja meg.





FAZ


Orbán Viktort a kijelentései alapján nem lehet antiszemitának vagy szélsőjobbosnak minősíteni, de mocskos játékot űz. Így látja a vezető német konzervatív lap kommentárja, amely kiemeli, hogy a kormányfő többször is nyilvánosan elhatárolódott a zsidóellenességtől és egyértelműen foglalt állást a holokausztban betöltött magyar szerep ügyében is, ám kétkulacsos politikát folytat. Hiszen csak meg kell nézni, miket írogat Bayer Zsolt, aki nem akárki a Fideszen belül, amúgy pedig még magas kitüntetést is kapott. És ő nem egyedi eset. Sok pártpotentát szívesen félrenéz, amikor hűséges támogatók antiszemita módon nyilvánulnak meg.

A nagy kérdés az, hogy az erős szélsőjobbos hazai vetélytárs miatt engedi-e Orbán az embereinek, hogy ilyen klisékkel játszadozzanak, vagy csupán azért nem használja a Fidesz-főnökség ezt a hangot, mert az teljesen tönkretenné a nemzetközi tekintélyét? De ugyanez igaz a sajtószabadságra, az igazságszolgáltatás függetlenségére, a demokráciára, valamint az unióra is. A miniszterelnök mindig kettős nyelvet alkalmaz, úgy hogy nem lehet egyértelműen demokrácia- és Európa-ellenesnek nyilvánítani. Éppen emiatt azután időnként hisztérikusnak tűntek a személyét ért bírálatok. Magyarországon a demokratikus és jogállami normákat nem bedöntik, hanem szép lassan bedarálják. Ám a folyamat most új minőséget ér el a CEU és a civil szervezetek elleni támadással. És alighanem az sem véletlen, hogy a jelek szerint megszűnőben vannak Orbán gátlásai, amikor antiszemita közhelyeket vet be. Személyesen megy neki az NGO-knak és Sorosnak, utóbbi neve bizonyos körökben a világuralomra törő zsidóság kódjával egyenlő. Arra nincs szükség, hogy Orbán maga ilyesmit mondjon, a vonal hű sajtó készségesen fonja tovább a szálakat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.