2017. április 23., vasárnap

BRÓDY A PÜSPÖKI PALOTÁBAN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.04.23.



Bródy szerint a mai hatalom is a kádári korszak embertípusára támaszkodik, annak félelmeire, igényeire épít, és ezt láthatóan sikerrel is teszi.

A váci püspöki palotában találkozott pénteken este rajongóival Bródy János, a legendás Illés együttes egykor tagja, az ötven éve a mindenkori hatalommal szembeni ellenzéki nézeteiről ismert előadóművész. Történt mindez néhány kilométerre Verőcétől, ahol a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szervezet) nemzetközi táborában játszva vált zenekarrá még a múlt század közepe táján, egészen pontosan 1965-ben az Illés együttes. És csak 100 méterre attól a váci gimnáziumtól, ahonnan egykoron Szörényi Leventét eltanácsolták. Majdnem pontosan fél évszázaddal az után, hogy az Illés együttes megnyerte a táncdal fesztivált és hogy a Varsói Szerződés katonái bevonultak Prágába, hogy leverjék a prágai tavaszt.

A szerény fényruhába öltözött, hatalmas ősparkkal övezett püspöki palotán kívül semmi nem utalt arra, hogy a mai Magyarország egyik ellenzéki ikonja, a rendszer ellenes tüntetések kedvenc slágerei, a „Lesz még magyar köztársaság” vagy a „Ha én rózsa volnék” szerzője hirdeti az épületben Beer Miklós püspök helyett, de legalábbis az ő jóváhagyásával az igét. A csordultig megtelt és szabad állóhelyet sem kínáló teremben Bródy a múlt századi ellenzéki érzelmű értelmiségiek megalkuvásairól és kiállásairól mesélt a hallgatóságának az idő megbékítő távlatából, józan rálátással, iróniával és szeretettel. A művészi szabadság, egyáltalán a szabadság szigeteiről és perceiről hozott hírt a fél évszázaddal ezelőtti Magyarországról. Anekdotákba, vicces történetekbe csomagolva varázsolt mosolyt a hallgatók arcára, mint aki nem tartja magát hősnek, sem azért, amit most, sem azért, amit egykoron tett.

A kellemes péntek esti csevegés közepette nehéz volt nem ráérezni a hasonlóságra Szörényi és Bródy egykori rendszer nonkonform kiállása és a váci püspöknek, Beer Miklósnak a katolikus egyházon belül vállalt szerepe között. Illésékhez hasonló tisztességgel és pont olyan hatástalanul áll ki az igazáért Beer püspök, az ügyeletes katolikus disszidens, aki évek óta folytatja a maga kis rebellióját a magyar katolikus egyházi hierarchián belül, például az olyan kis fricskákkal, hogy beenged egy Bródy Jánost a rezidenciájába, vagy egy interjúban kijelenti, hogy legalább néhány migránst azért a krisztusi szeretet jegyében az Orbán-kormány is befogadhatna. A magyar katolikus egyház megszámlálhatatlan és jó részt üresen álló ingatlanaiba – de ezt már én teszem hozzá...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.