2017. április 24., hétfő

ORBÁNNAK SZAR NAPJA VOLT VASÁRNAP

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.04.24.


A francia választások eredménye, az új francia elnök személye, a német-francia tengely erősödése erős fejfájást fog okozni Orbán Viktornak.

Orbán, az európai illiberális fordulatot jövendölő felcsúti próféta megint egyszer melléfogott és a francia elnökválasztás előzetes eredményének ismeretében biztosra vehető, hogy Európa nem a magyar utat választja, a NER-t nem sikerült Nyugat-Európába exportálni, így ott egyelőre elmarad az Orbán által megjósolt, a magyarhoz hasonló illiberális fülkeforradalom.

Az osztrákok, a hollandok után ezúttal a francia választók többsége állt ki az európai értékek, a liberális demokrácia, a felelősségteljes politizálás mellett, a hazug populizmus és a nemzetállamok reneszánszát hirdető kalandorokkal szemben. Amikor e sorokat írom, a francia elnökválasztás győztesének 23,9 százalékkal a hagyományos politika elittel elégedetlenek és a jobboldali populistákból nem kérők szavazataival Emmanuel Macron látszik a 21,4 százalékot elért szélsőjobboldali populista Marine Le Pen előtt. Így május 7-én kettejük között dől majd el ki lesz a franciák soros elnöke, de az előrejelzések szerint a 2. fordulót Macron nyeri nagy fölénnyel.

Vasárnap estére tehát kiderült, hogy Macron személyében Franciaországnak EU párti, integrációhívő és az eurózónát életben tartani akaró szociálliberális elnöke lesz, aki kész kivenni a részét az Európát vezető francia-német tengely kissé megroggyant alappilléreinek újjáépítésében, a majdani német kormánnyal együtt, mivel a még idén soron következő német választásokon sem lehet semmilyen EU-ellenes fordulatra számítani.

Az már most biztosnak látszik ugyanis, hogy vagy Angela Merkel marad a CDU-CSU pántszövetségre támaszkodva a kancellár, esetleg a bevált CDU-CSU-SPD nagy koalícióval hosszabbítja meg uralkodását, vagy pedig a szociáldemokraták új csodafegyvere, az Európai Parlament korábbi elnöke, a nem éppen Orbán-barátságáról ismert, szociáldemokrata Martin Schulz lesz a befutó, vagyis Németország pozitív és építő viszonya az Európai Unióhoz egy cseppet sem fog változni a közeli jövőben. Fordulat inkább a Berlin-Párizs duó fellépésében következhet be, ami – többek között – Orbán „soros” hőzöngéseire az eddiginél keményebb párizsi, berlini és természetesen brüsszeli válaszlépésekben fog testet ölteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.