2017. április 13., csütörtök

VONATTAL A SVÁJCI PÁLMÁK ALATT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Mr Bingham
2017.04.13.


...A svájci vonat más 

Vonattal jöttem, vonattal megyek. Szeretem a vonatokat. A svájci vonat más. Pontos. A falunkból egészkor és óra 29-kor indul a vonat. Félkor a vonat már nincs ott, ki volt írva, így jártál, mi szóltunk előre.

A svájci vasút minden évben publikálja a teljesítménymutatóit. 2016-ban a svájci vonatok 88%-ban pontosak voltak (értsd: maximum 5 percen belül a kiírt menetidőhöz képet), 1%-kal jobb, mint egy évvel korábban.

Most egy új, innovatív programot is bevezettek. Egy különleges éves eco-bérletet lehetett venni limitált számban, amiben az éves első osztályú bérlethez jár egy elektromos BMW i3-as használata is, lehet a P+R parkolókat ingyen használni, illetve a célállomáson lehet használni car-sharing (közösségi autózás? – kicsi furcsán hangzik) rendszerben működő autókat, ami olyan, mint a Bubi biciklik Budapesten, csak autókra. Az is nagyon tetszik, hogy az appjukban tényleg 10-15 másodperc alatt lehet jegyet venni.

A mozgó iroda


A svájci vonat tiszta, modern, van konnektor, a telefonos mobilkapcsolattal internet. Nekem mozgó iroda, jobb kilátással, mint a legdrágább genfi iroda a tóparton.

Genfből Zürich 3 óra, egyhelyben ülök, mégis elsuhan a Genfi-tó, a Mont Blanc, Európa legmagasabb csúcsa, Lausanne, a Neuchateli-tó, berni Alpok, Bern, majd Zürich.

Nem tudok más vonatról, ahol mindig, legalább három nyelven mondják be az információkat, leginkább németül, franciául és angolul - az olasz-svájciak ezúttal (soha) nem osztottak lapot...

40 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.