2017. május 26., péntek

A MAGYAR KORMÁNY IDŐHÚZÁSSAL AKARJA SAROKBA SZORÍTANI A CEU-T - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.26.


- Orbán az uniós jogi mechanizmus nehézkességét lovagolja meg, mert tudja, hogy ily módon időzavarba tudja hozni a Közép-Európai Egyetemet.

- A csehek sem szeretnének a perifériára kerülni, pedig jön a kétsebességes Európa

- Lehet, hogy ősztől Csehország is csatlakozik a közép-európai populizmushoz.

- A világ könnyen búcsút inthet a demokráciának, ha nem elég éber a populistákkal szemben.

Bloomberg

Lehet, hogy a magyar válasz folytán perre kényszerül az EU a vitatott felsőoktatási törvény miatt, amely a külföldről finanszírozott egyetemeket veszik célba. Lázár János arra hivatkozva utasította vissza a Bizottság kívánságainak teljesítését, hogy a kifogások között nem volt egyetlen sem, amely érdemben alátámasztotta volna a jogszabály megváltoztatásának szükségességét. A jelentés felidézi ugyanakkor, hogy az Európai Parlament a múlt héten határozatban mondta ki: Magyarországon komoly kockázatok leselkednek a jogállamra. A képviselők nagy többsége egyúttal eljárást kezdeményezett az Orbán-kormány ellen. A miniszterelnök rendszeresen azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy az a multikulturalizmust, az emberi jogokat és az átláthatóságot hirdető civil csoportok támogatásával az ő hatalmát próbálja meg megrendíteni. A mostani jogi huzavona a magyar demokráciáról zajló vita része.

New York Times/WSJ/Washington Post/AP


A hírügynökség Lázár Jánosra hivatkozva jelentette, hogy a kormány nem lát okot a felsőoktatási törvény megváltoztatására, miközben a jogszabály miatt távozásra kényszerülhet a CEU. A tudósítás kiemeli a Miniszterelnökséget vezető politikus nyilatkozatából, hogy szerinte hisztéria folyik az egyetem körül. Továbbá, hogy Soros György sikeresen vetette be magát az ügyben az Európai Parlamentnél, illetve a Bizottságnál. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a CEU körüli vita beleilleszkedik a kampányba, amely azzal vádolja az üzletembert, hogy az bele akar avatkozni a magyar politikába. Ezzel párhuzamosan civil csoportok, amelyek közül több támogatást kap Soros alapítványaitól, nos, ők úgy értékelik az NGO-k ügyében kidolgozott törvénytervezetet, hogy az megpróbálja megfélemlíteni őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.