2017. május 26., péntek

MÁGIKUS REALIZMUS

MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog
2017.05.25.


Márciusi szúrópróbánk alkalmával két alapvető megfigyelést tettünk: egyrészt meg kellett állapítanunk, hogy – még ha csak egy-egy (külpolitikai) összeállítás erejéig is – az állami hírműsor képes a közszolgálati médiaszolgáltatótól elvárható széleskörű tájékoztatásra. Másrészt azt is tapasztaltuk, hogy az állami média az alternatív valóság lefestésében odáig jutott, hogy csodákat is képes bemutatni.

Az állami hírműsorokban a kormányüzenetek kritika nélküli közvetítése zajlik a mára már jól kialakult recept szerint. A szerkesztési gyakorlatban számos, a propaganda eszköztárából jól ismert elem megjelenik: a tények elhallgatása, a hírek, információk központi üzenetnek megfelelő interpretálása, az ellenzék lejáratását célzó feldolgozásmód, és tematika, illetve alternatív valóság építése.

A március 29-i elemzett két hírműsor első része az aznap hivatalosan is megkezdődött Brexittel foglalkozott. A Duna Televízióban is sugárzott 18 órakor kezdődött 24 perces hírműsor 10 percben, az 57 perc időtartamú fél nyolcas nagyhíradó bő 17 percben járta körül a brit kilépés témáját. Az összeállításokban felidézték azt a folyamatot, amely e döntéshez vezetett, megszólaltak uniós és brit politikusok, szakértők, a brüsszeli tudósító részletezte a kilépési procedúra menetrendjét, latolgatták az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti tárgyalásokon a megállapodási esélyeket, a várható engedményeket. Megkerestek Angliában élő magyarokat, akik elmondták, milyen változást tapasztaltak a saját életükben a népszavazás után és milyen körülményekre számítanak a jövőben. Az átfogó tájékoztatást nyújtó műsorelemet vezető hírként szerkesztették a műsorba. A Brexittel kapcsolatos híradás közérdeklődésre számot tartó eseményt mutatott be, a nézők tájékozódását, a kérdésben a saját álláspont kialakítását számos információval segítették.

Amit azonban a hírműsorokban nem követett több ilyen, a közszolgálati követelményeknek megfelelő átfogó, kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú tájékoztatás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.