2017. május 13., szombat

ADUÁSZ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.13.


A világ legesztelenebb dolgai is roppant észszerűvé válnak az emberek fejében uralkodó zűrzavar miatt.” (Blaise Pascal: Gondolatok)

Valamikor még az átkosban láttam egy szovjet filmsorozatot, amelynek a címe „Fekete Macska bandája”. Krimi volt ez a javából, ami az akkori oroszoktól különlegesnek volt tekinthető, hiszen az ottani közmédia is a nézők manipulálására szolgált. Nos, ebben a filmben mondotta egy bűnöző a társának, hogy „ha adu van a kezedben, azt akkor játszd ki, amikor ütni tudsz vele”. Mély igazságot rejtett ez magában, hiszen egy nagyon fontos taktikai elemre, mégpedig az adu kijátszásának a megfelelő időszerűségére hívta fel a figyelmet.

Nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mennyire gondolta át azt, hogy az általa Orbán Viktorról megszerzett információt az éppen alkalmas időpontban játszotta-e ki, de az biztos, hogy nagyon súlyos váddal illette őt, ami ha igaz, akár megpecsételheti a kormányfő jövőjét. A politikus szerint a kormányfőt az oroszok korrupciós vádak miatt zsarolják. Ezért néhány héttel korábban arra szólította fel Orbánt, hogy 72 órán belül perelje be őt ezért az állításáért, mert ha nem ezt teszi, akkor elismeri azt, hogy igazak ezek a vádak. Gyurcsány elmondása szerint már korábban információt szerzett arról, hogy Orbánnak korrupciós ügyei vannak, de azt akkor nem tekintette bizonyító erejűnek. Nemrégiben azonban közvetítőkön keresztül betekintést nyerhetett egyes dokumentumok másolatába, amelyek hitelesítik a sok évvel korábbi közlést. Hát, mit mondjak, elég szövevényes és már-már krimibe illő információszerzésnek lehettünk itt a tanúi.

Még mielőtt elemezném a fentieket, rögzítenem kell azt, hogy ezzel a húzással Gyurcsány ismét felélesztette a két politikus közötti párharcot, és talán abban reménykedik, hogy amint 2006-ban történt, ismét le fogja söpörni Orbánt a politikai porondról. Csakhogy ma már egészen más a politikai helyzet, hiszen a Fidesz hosszú évek után is vezeti a közvélemény kutatások pártpreferencia listáját. Ezzel szemben a DK-t, tehát Gyurcsány pártját csak 3 és 5% között mérik. Tehát óriási a különbség a két politikus mögött álló tömeg között, amit azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen ez ab ovo befolyásolja a probléma egyéni megítélését. A Fideszhez hű választók ugyanis egy csúnya vádaskodásnak fogják tekinteni Gyurcsány állításait, míg a balliberális oldal talán hinni fog neki. Érzi és tudja ezt Orbán Viktor is, és az ügy kapcsán egyszerűen nem veszi komolyan Gyurcsány vádjait. Az egyik interjúja során azt állította, hogy Gyurcsánynak nem jogi segítségre van szüksége, hanem és ezt már én gondolom hozzá, orvosira...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.